Londonska opera prodaje Hockneyevu sliku da preživi koronakrizu

Londonska Kraljevska opera prodat će sliku Davida Hockneya iz 1970-tih kako bi namaknula gotovinu i prebrodila krizu zbog pandemije koronavirusa, najgoru u povijesti opere.

Hockneyev portret Davida Webstera bit će ponuđen na dražbi kod Christie'sa 22. listopada. Procjenjuje se na 14 do 23 milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća.

“Dok se suočavamo s najgorom krizom u našoj povijesti, prodaja predivnog Hockneyeva portreta sir Davida Webstera vitalni je dio naše strategije oporavka”, priopćio je izvršni direktor opere Alex Beard.

“Novcem ćemo osigurati da se najbolji umjetnici na svijetu vrate na naše pozornice”, dodao je.

Kao i brojne kulturne institucije u Britaniji i u svijetu, Kraljevska opera bila je prisiljena zatvoriti svoja vrata u ožujku i otad nije imala nikakvih prihoda.

Christie's je sliku Hockneya, velikana britanske umjetnosti 20. i 21. stoljeća, opisao kao “izvanredno djelo koje savršeno pokazuje umjetnikovu vještinu slikanja i osjećaja za boju”.

Webster, motiv slike, vodio je Kraljevsku operu od 1945. do 1970. i smatra se čovjekom koji ju je uzdigao u svjetski vrh.

Beard je rekao da je prodaja slike dio plana oporavka od pandemije, koji uključuje i smanjenje troškova, prikupljanje novca od publike, traženje pomoći vlade i bolje korištenje imovine.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Hina

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.