NaslovnicaPreporukaLobanja stara...

Lobanja stara oko 8.000 godina pronađena u rijeci Minnesota

Dio lobanje koji su prošlog ljeta u rijeci Minnesota u SAD pronašla dva kajakaša star je oko 8.000 godina, pokazala su ispitivanja.

Kajakaši su lobanju pronašli u rijeci Minnesota, 180 kilometara zapadno od Minneapolisa, rekao je šerif okruga Renville Scott Hable.

Predata je medicinskom istražitelju pa FBI-ju, gdje je forenzički antropolog utvrdio da je to vjerovatno lobanja mladića koji je živio između 5500. i 6000. godine prije nove ere, rekao je Hable.

“Bili smo šokirani što je lobanja toliko stara”, rekao je.

Međutim, nakon objavljenih fotografija lobanje, američki domorodci su tražili da se one uklone rekavši da je objavljivanje fotografija ostataka predaka uvredljivo za njihovu kulturu, što je na kraju i učinjeno.

Lobanja će, rekao je Hable, biti predata plemenskim zvaničnicima zajednice Upper Sioux.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.