Ljubičasto čudo iz Visokog – Evo Bosni Mosta ?!

LJUBIČASTO ČUDO IZ VISOKOG: DA LI JE OVO LIDER ‘TREĆE OPCIJE’?

Ona je disident koji ide ispred svog vremena, odmetnik iz SDA, i – pobogu – žena. Senzacionalno! Ali, ima još: ona je udovica koja nosi hidžab, pa bi prosječni stanovnik planete Zemlje mogao glupo zaključiti da je ova žena konzervativna i opasna.

No, ispod marame zapravo se krije pozitivna, inteligentna i zapanjujuće transparentna glava – tako netipično za njenu bivšu stranku. Čak bi se moglo naslutiti da joj je (intimna) provenijencija liberalna, pa bi njeno prirodno utočište moglo biti Naša stranka. Ko zna, možda nekada budu u koaliciji. Politička zvijezda je rođena: Amra Babić!

Kada je prije četiri godine kao kandidat SDA za načelnika Općine Visoko pobijedila na izborima, njene stranački kolege tepali su joj da je visočki brand. Pred ove izbore bila je samo – Brenda, jer je okrenula leđa stranci koja ju je dovela na vlast. U stvari, SDA je okrenula leđa njoj.

Oni koji je ne poznaju ibretili su se kako žena sa maramom na glavi može biti tako (ludo) hrabra, jer je njeno odmetništvo siguran put u pakao.

-Nemoj se svađati sa SDA, to je strašna sila koja će uništiti i tebe i tvoju porodicu-, upozoravali su je prijatelji.

Ali, Amra Babić je napravila upravo ono što je nedavno učinio još jedan (visočki) brend – Prevent: usudila se da bude David koji ulazi u ring sa Golijatom. I, kao što je Nijaz Hastor (vlasnik Preventa) pobijedio globalnu automobilsku korporaciju Wolksvagen, tako je ona pobijedila najmoćniju stranku u državi.

Odustajanje od Amre Babić bila je opasna avantura za SDA. Kobna, zapravo. Nije se pridružila odmetnutoj četvorki iz SDA, ona je gora: bila je nezavisni kandidat za načelnika Općine Visoko.

Njena pobjeda je brutalna, a poraz (visočke) SDA – sramotan: izgubili su od žene “sa krpom na glavi” (Halim Zukić, predsjednik SDA Visoko i njen protukandidat, pred izbore). Ispostavilo se, pak, da je njen hidžab muslimanskiji od monopola koji je SDA (samo)proglasila nad muslimanskim kulturno-povijesnim krugom. Dokazala je da je moguće biti veći katolik od pape. Žena je pobijedila Golijata.

Ko je Amra Babić?

Kada se upoznajete sa Amrom Babić, iznenađenje je potpuno. Ovo je osoba koja osvaja na prvi pogled. Nije važno da li si muškarac ili žena. A ona nema nikoga iza sebe. Ni svoju partiju koja ju je kandidirala za prvi mandat. Ni PR, ni HR. Nikakvu industriju. Ima samo svoja tri sina koji su joj, silom prilika, postali čuvari golog života. Tjelohranitelji.

Sačuvala je dostojanstvo i poštenje koji se, kako kaže, na kraju uvijek isplate. Iako je – ne samo zbog hidžaba  – prava muslimanka, nije popularna u vjerskim krugovima. Jer, pobogu, “ima stav, suprostavlja se, i hoće sve po ovom, svjetovnom, zakonu. Uostalom, kako žena može biti ambiciozna?”. Krenula je u školu sa šest godina. Odlikašica i, pogađate, predsjednica razreda. U trećem razredu srednje škole tražila je od nastavničkog vijeća da za jednu godinu završi i četvrti razred. I – završila je.

-Kada Amra Babić prošeta ulicama Visokog noseći svoju muslimansku maramu za glavu, muškarci koji sjede u baštama kafića odmah ustaju sa stolica, popravljaju svoju odjeću i gase cigarete. Poštovanje je prirodno, jer je ova četrdesettrogodišnja ratna udovica, pobjednica na izborima za gradonačelnika ovoga grada-, objavio je prije četiri godine New York Times.

Dojam koji o ovoj ženi stičete preko slika iz novina ipak nije dovoljan. Amru treba doživjeti live. Tada spoznate šta znači riječ – harizma.

Nije stigla da odradi ni polovinu mandata (2014), a već je imala problem sa SDA. Ljubav je pukla upravo u trenutku kada im je pokvarila deal sa Arapima. Trebalo je proći dvije godine da u ovoj stranci konačno shvate da im ova općinska načelnica neće funkcionirati po ustaljenom marionetskom modelu.

Odmah su počele opstrukcije njenog rada u Općinskom vijeću. Ali, Amra Babić ni tada nije bila obični politički regrut. Pošto je već imala vijećnićko iskustvo, a u svoj CV upisala je i funkciju ministrice finansija u Vladi ZDK, znala je kako se koketira i balansira. I, za razliku od nekih drugih koji su činili takve stvari, ona nije skliznula u politički promiskuitet. I bez podrške SDA gotovo uvijek je uspijevala da progura svoje prijedloge u lokalnom parlamentu, briljantno (ad hoc) vrbujući i vijećnike koji joj nisu bili naklonjeni. Sve je to, međutim, išlo sa teškom mukom.

U početku je iz Stranke nisu žestoko napadali, jer su bili sigurni da ova žena nema petlju da ide do kraja. Konačno, zar nije samo – žena? Dežurni zajebanti su ih tješili da se ona samo šali. Možda su i bili u pravu, jer je Amra bila opuštena: “Oni neka laju, moji karavani prolaze”. Situacija je, ipak, postala jasna kada se Amra Babić službeno kandidirala kao nezavisni kandidat za načelnicu Općine Visoko. To je, prema Statutu SDA, značilo automatsko isključenje iz Stranke.

I, baš u tom trenutku – zvijezda je rođena!

Njena “kampanja” počela je u radio emisiji “Želje, čestitke i pozdravi Radio Visokog”. Nije, naravno, ali gotovo da je tako. Emisija se zvala “Utisak sa Hajrudinom Redžovićem”, a radio se zove ZOS. U pauzi tog intervjua svojim je političkim suparnicima naručila pjesmu od Riblje čorbe “Kako je lepo biti glup”. Za početak će, izjavila je, političke poruke slati ovako, “na umjetnički način”, a poslije – ko zna. Nije dugo čekala. Odgovor je takođe bio “umjetnički”, a došao je sa Facebook profila šefa lokalne SDA: “Ti si lutka sa naslovne strane”, od iste rock grupe.

-U početku je bilo zabavno. Ali, kada su mi podmetnuli lažno saopćenje Udruženja Majke Srebrenice, prevršili su mjeru. Shvatila sam da je vrag odnio šalu jer su u sve upregnuli novinsku agenciju Fena. Državnu agenciju! Nisam imala šta čekati. Do tada sam se samo branila, ali sam ih ranije upozorila da, ako budem prisiljena na kontranapad -neću pucati iz prazne. Meni je ostala javnost. To mi je glavni adut-, kaže Amra Babić.

Watergate i Duboko grlo

Tako se Amra Babić bez finansijskog backgrounda otisnula u predizbornu kampanju – “ma šta to značilo”. Jer, ona gotovo da i nije znala šta je to. Uprkos činjenici da je čitavu kampanju iznijela sa volonterima i simpatizerima, uradila je nekoliko stvari kojih se ne bi postidjela ni ozbiljna PR radionica. Prvo je otišla u Studio Vanja Lisac u Sarajevu i napravila odlične fotografije. Komentari su bili nepodijeljeni: “Vidi što je lijepa žena!”, a kada je porazila SDA mašineriju, dodavali su: “Znali smo da je i opasna!” A hidžab? Hidžab je već prestao biti vijest.

Drugi pametan (PR) potez bio joj je – boja kampanje. Svoje predizborne nastupe unificirala je u jedinstvenu boju: ljubičastu. Nakon izbora  postala je tako prepoznatljiva da su neki već počeli govoriti o ljubičastom čudu iz Visokog. Nepostojeće piramide prestale su biti in. (Jedino su joj plakati bili nespretno dizjnirani, jer su bili “ne-moderni” i pomalo kič, ali i oni su bili ljubičasti.)

-Imala sam neku nevidljivu ruku koja me je vodila. Zapravo, kao u aferi Watergate, imala sam svoje Duboko grlo koje je bilo moj savjetnik i koje je pazilo da ne skrenem sa pravoga puta. Dakle, trebalo je pratiti tokove (javnog) novca. Ja sam samo pritisnula prekidač i upalila svjetlo. Saznala sam, konačno, da je dobitna varijanta za izbornu pobjedu – borba protiv korupcije, a to je i moje intimno opredjeljenje. Pa, zar i Vučić na taj način nije dobio cijelih 50% glasova? Nije on dobio izbore u Srbiji na nacionalizmu. A i onaj Božo Petrov u Hrvatskoj je pristojan momak-, vidi se da je istraživala visočka načelnica.

Intervju koji je dva dana pred izbore Amra Babić dala za jedan portal, pročitalo je 180 hiljada ljudi, a tekst sa Titovom (Titovom!) slikom koju jasno pokazuje, vidjelo je 245 hiljada čitalaca.

Dakle, putem svog “najvećeg predizbornog aduta – javnosti”, izjavila je da je Bakir dozvolio privatizaciju Stranke demokratske akcije.

-Bili su protiv izgradnje dugo očekivanog pješačkog mosta samo zato da  bi taj novac rasporedili da asfaltiraju ispred kuća i avlija lokalnih predsjednika mjesnih odbora SDA kao što su to godinama naučili raditi. Isključivo su bili motivirani izborima jer su  kupovali izbore na ovaj način-, izjavila je za medije Amra Babić.

Ona je, kaže, “jednima presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima – i jedno i drugo”. Ima još, ali to bi bilo samo ponavljanje, jer o zvijezdama se već sve zna. A, Amra Babić je (politička) zvijezda, zar ne? Ne samo zato što je na općinskim izborima pobijedila sa rekordnih 13 hiljada glasova (60%).

Ali, da li će ovo ljubičasto čudo iz Visokog ovdje stati? Da li je pobjeda na lokalnim izborima krajnji domet Amre Babić?

I, baš kada smo mislili da u ovome tekstu poentiramo, vidimo da nismo jedini koji “nešto znaju”.

Ovo je status koji je 7. oktobra na svom Facebook profilu objavio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović: Čujem da bi u narednom periodu Bosna i Hercegovina mogla dobiti još jedan politički projekat. Pa zar nije dosta, reći će mnogi. I zaista, skoro svako naselje ima svoju stranku. U svakoj raji, kao što se nekada formirala ekipa za fudbal za lokalni turnir, formira se stranka.

Međutim, ovo što čujem bi trebalo biti ozbiljnije od toga.

Kažu da će dio načelnika koji su izabrani kao nezavisni, kao i neki koji će to tek postati, jedan broj političara koji nisu obnovili mandate, dio aktuelnih poslanika, delegata, vijećnika i odbornika parlamentarnih stranaka, neki privrednici i drugi u narednom periodu udružiti svoje kapacitete u politički projekat koji, na prvu, liči na hrvatski MOST.

Mogu li ljubičasti postati treća opcija u BiH? Mogu li oni zamijeniti narandžaste (DF)? Za koje se ispostavilo da im (samo) poštenje Željka Komšića nije dovoljno da se održe kao politički faktor bez kojeg se ne može.

“Idemo raditi”, kaže Amra Babić. Kao da čujemo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Moglo bi se, naime,  reći da je ona spoj poštenog Željka Komšića (još bolje: Peđe Kojovića!) i poduzetnog i samoinicijativnog Milana Bandića – ali neopterećenog kriminalnim hipotekama. (Zlobnici će sigurno upitati – a gdje su tu muslimani.)

Visočka načelnica kaže da treba prestati misliti kako se dodvoravanjem biračima postiže dobar izborni rezultat:

-Vidite li kako je BEZ populizma – tako tipičnog za tzv. nacionalne stranke – Andrej Plenković u Hrvatskoj trijumfalno vratio HDZ na tron. To je nova era! Ja sam duboko ubijeđena da ljudi žele da imaju jaku, stabilnu državu, pa makar im se ponekad i ne sviđale odluke koja ta država donosi. Mislim da je konačno vrijeme da se počnemo na taj način baviti javnom upravom. Radom i rezultatima-.

One godine, a ova pamet

Tako se Amra Babić, ničim izazvana, našla u centru potencijalno novog političkog projekta. A želi li ona to?

“Neka prenoći”, kazala nam je.

A dok ne prenoći, da vidimo ko bi mogao ići sa ovom političarkom. I, zašto bi baš ona bila bh. Božo Petrov? Može li pokrivena muslimanka biti lider? Nenamjerno je izbila u prvi plan. Pretekla je bolju SDA, odnosno samoproglašenu ‘reformsku četvorku’ koja se odmetnula iz SDA. Ovi potrošeni bleferi godinama kritiziraju stranački vrh i Bakira Izetbegovića, ali nemaju muda na napuste Stranku. Razmišljajući u stilu teško je biti u SDA, a još teže ne biti, vjerovatno su čekali pogodan trenutak da formiraju novu političku partiju. Ali taj trenutak nikada neće doći jer ih je, kao što vidimo, preduhitrilo visočko ljubičasto čudo. Sigurno žale za propuštenom prilikom: “Eee, da nam je one godine, a ovu pamet…”.

Šansu da konkuriraju u potencijalnu Ljubičastu stranku, međutim, imaju načelnici koji su pobijedili ili izgubili kao nezavisni kandidati. Neke od njih Amra Babić je već zavezala svojim ljubičastim šalovima. Jedina je od svih nezavisnih kandidata osnovala i svoju (nezavisnu) ljubičastu listu koja je – treba li reći – pobijedila. Uradila je ono što drugi nisu smjeli, htjeli ili znali.

“To zaista može biti model za federalni i državni nivo vlasti, Hrvatska je to dokazala”, brojni su komentari na društvenim mrežama. Njena kampanja, vidi se to sada, nije bila bez sistema. Nije išla grlom u jagode.

Jer, Amra Babić kaže:

-Da nisam napravila Nezavisnu listu za Visoko, moja pobjeda bi bila pirova. Sada sa većinom u Općinskom vijeću neću imati problem. Nisam ja (samo)zadovoljna sa onim načelnica ispred ili iza mog imena, ne shvatam ja ovo kao funkciju, ovo je posao-.

Zato ona ima (moralni) legitimitet da bude lider. Za Amrom Babić bi, prema tome, mogli krenuti mnogi. Pod uslovom da nemaju problem sa egom. Jer, pobogu, treba progutati činjenicu da te vodi jedna žena. I još pokrivena.

“Da nema marame, ne bi joj bilo kraja” – mainstream je komentar, nažalost.P.S. Amra Babić nam je diskretno kazala kako joj je Duboko grlo sugeriralo da treba manje koristiti riječ narod, “jer je to previše populistički, a i zna se kako su završili oni kojima su usta bila puna naroda”.

Preporučilo joj je da treba početi upotrebljavati termin građani. Paradoksalno, možda će građansku opciju spasiti upravo – žena sa hidžabom. Ali, nemojmo praviti račun bez krčmara: sačekajmo “da prenoći”.

Amra Babić je glavni lik u dokumentarnom filmu “Žena sa velikim Ž”.

U nastavku pročitajte top 10 izjava Amre Babić

1. Na djelu je osveta loših đaka (o podmetanjima političkih protivnika)

2. ‘U jedinstvu je snaga’, ali um caruje, a snaga klade valja (parodija na slogan SDA)

3. To je kao da me pitate šta je starije – koka ili jaje (odgovor na pitanje da li povjerenje građana dobijaju stranke ili stranački kandidati, pojedinci na listama)

4. Hidžab? Zar je to još uvijek vijest? (odgovor stranom novinaru)

5. Nema ideologije. Ideologija se u ovoj državi zove interes

6. Pravu raju ne možeš kupiti za pare. Ne možeš im nuditi goluba na grani. Ljudi više nisu budale: internet je čudo

7. Paradžemate sažaljevam

8. Izbore u ovoj zemlji do sada su dobijali ‘brojači’, a ne birači. Zato ‘izborni inžinjering’ treba nazvati pravim imenom: izborna krađa. Birački odbori su najslabija karika. Izbori će biti pošteni tek kad neko zbog izborne krađe ode u zatvor

9. Ja sam samo pritisnula prekidač i upalila svjetlo. Nema više minder politike i mahalašenja. Te takozvane moćnike ja ne zarezujem

10. Ne može se vječno živjeti od stare slave. SDA više nije toliko moćna da kandidirajući bilo koga, čak i ‘ćoravu Maru’, unaprijed pobijedi. Ta era je prošla

(Hajrudin Redžović, Dani, tekst je urađen u saradnji sa Omega Produkcijom/Hayat/Foto: Vanja Lisac)