“Ljubičanstveno” populistički i sramotno mizerno

Link: Saopćenje za javnost Nezavisne liste za općinu Visoko…

Od kada je Nezavisna lista za Visoko preuzela vlast 19. novembra 2016. godina, a to se možemo uvjeriti na njihovoj službenoj internet stranici, do danšnjeg dana su se oglašavali 11 puta. Samo četiri puta političkim povodom, a ostalo su bile prigodne čestitke.

Saopćenje za javnost kojim su se oglasili povodom posljednjih “paljevina” u Visokom je SRAMOTNO, LICEMJERNO, BEZOBRAZNO i čin populističkog obanjivanja javnosti s viškom smisla.

Prije nego što imamo bilo kakvu informaciju o paljevini kuće i “pokušaju ubistva” Dinke Omanović, LJUBIČANSTVENI nam, a valjda već svikli da su sudije i kadije, da imaju monopol na istinu – donose svoju argumentaciju;
– “Prethodnih par mjeseci svakodnevno smo svjedoci pokušaja pojedinaca i grupa kao i predstavnika pojedinih političkih partija da iskrivljavanjem činjenica, insinuacijama i lažima putem portala i društvenih mreža da sve aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti omalovaže i minimiziraju te diskredituju rad svih institucija lokalne samouprave i načelnice Babić.”
– “Ovakve i slične scenarije već smo od istih aktera viđali u prethodnim izbornim ciklusima,…”
– “… pokušaj obmane javnosti i predstavljanja iskrivljene slike o sigurnosti na području općine Visoko, …”

Dinka Omanović je DRŽAVNI uposlenik ili bi trebala biti. Za osudu je to što joj se dogodilo ali kakve to ima veze sa “pokušajima pojedinaca i grupa” da “omalovaže rad izvršne i zakonodavne vlasti” u Visokom te “minimiziraju i diskredituju rad svih institucija lokalne samouprave i načelnice Babić.” Dinka Omanović nije, a niti može biti, bilo koji politički faktor kroz koji bi se valorizirala ovdašnja vlast ili diskreditovala na bilo koji način. Njeno je pravo, a ne mora značiti da je s njene strane i profesionalno, da ima svoje političke sudove, da se koristi političkim sredstvima moći ali sve to ne čini je BITNOM ili odgovornom u kapacitetu kojim se prejeducira u Vašem Saopćenju za javnost. Ako tvrdite da je ona politički a ne državni uposlenik, da li ste svjesni da “otkrivate” neke nove manipulacije koje Vam ne idu u prilog.

Šta ako se ispostavi da taj “slučaj” nema veze s politikom. Zašto se iznose konstatacije prije nego o samom “slučaju” imamo osnovne podatke nadležnih po tom pitanju.

LAŽU iz Nezavisne liste za Visoko da su “otvoreni za podršku i realizaciju svih ideja i projekata od zajedničkog interesa bez obzira na to od kojeg pojedinca ili političke partije dolazili.”

Kome Nezavisna lista za Visoko drži lekciju o etici i profesionalnom radu?

“Ljubičanstveni” kao da zaboravljaju činjenice i hronologiju samovolje i despotizma koji su nametnuli ovoj društvenoj zajednici.

Uzurpirali ste vlast i strateški obanjujete javnost.
– Zabranili ste prenos sjednica Općinskog vijeća Visoko.
– Rasuli ste se po drugim partijama da bi formirali “vijećničke klubove” i na taj način održavali političku samovolju i monopol.
– Pozapošljavali ste i kurtu i pantu po Općini, javnim preduzećima i javnim ustanovama.
– Uzurpirali ste društvena dobra i po sopstvenoj volji ih ustupate svojim poslušnicima (SDP i SDA su “ilegalno” održavali svoje političke skupove dok se minornim i beznačajnim političkim subjektima ustupao društveni prostor).
– Već drugu godinu za redom Vi ste dostupni samo vlastitom medijskom servisu i komercijalnim izvještajima za sarajevske medije. Za Vas ne postoje lokalni mediji jer ste u namjeri da ih pogasite. Nikom od lokalnih medija ne šaljete najave dešavanja, ne dajete izjave – ignorišete nas, a i kada se pojavimo sugeriše nam se da nismo “predviđeni za medijsko pračenje”. “Magazinu plus” to je rečeno prilikom posjete šefa delegacije Europske Unije i Specijalnog predstavnika EU u BiH NJ.E. Lars Gunnar Wigemarka.
– Predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko, vaš čovjek, prije neki dan se ne udostoji javiti na upit da li je potrebno “ažurirati” podatke na rođendanskoj čestitci mu.
– Vaš vjećnik na javnim mjestima LAŽE o čuvanju uspomena na rat i zaslužne heroje. I zato HEROJI RATA napuštaju boračka udruženja u kojima Vi imate svoje ljude, a Vi fabrikujete nova i uslovljavate ih da se vežu uz političke subjekte vama odane.
– U VAŠEM mandatu nikada nismo dobili niti jedan odgovor na upit, niti jedan poziv za pračenje i izvještavanje, niti bilo koji drugi znak respekta, a ukinuli ste nam i “paušalni” Ugovor za pračenje i izvještavanje.

JAVNO VAS pozivamo da date odgovore u bilo kojoj formi na pitanja koja nas i ovdašnju javnost zanimaju.

Vi se pravite “mutavi” i (NE)INFORMISANI kada vam se i u “mimohodu” na javnom mjestu uputi koje novinarsko pitanje – škakljivo.

Zašto niste reagirali na paljenje crkve u Čekrekčijama.
Zašto ste dozvolili da lokalni mediji pišu na način koji pišu ako se VI zaklinjete u TRANSPARENTNOST i “otvorenost … bez obzira na to od kojeg pojedinca ili političke partije dolazili.”
Vi fabrikujete podobne i nepodobne – proizvodite NEPRIJATELJE kako bi se populističkim pričama održali na vlasti jer rezultata nemate.
Vi obmanjujete javnost i sebe o REZULTATIMA koje samo Vi vidite, a ostali ili su slijepi ili vaši NEPRIJATELJI.

Šta je s arapskim investicijama u apartmanska resort naselja i zašto od te priče nema ništa?
Je li gotovo obdanište u Prijekom?
Da li znate da je slogan “završimo započeto” HDZ-ov iz 2008. godine?
Zašto Vam je smetao Islamski centar u Lukama, između srednjoškolskog centra i Doma zdravlja Visoko?
Da li kultruni centar u Prijekom ima sve potrebne upotrebne dozvole za korištenje, a već je u funkciji?
Da li je “ViLand” odbijen i pored toga što ste vi “otvoreni … bez obzira na to od kojeg pojedinca ili političke partije dolazili.”
Da li Vas je stid Boga ako naroda nije što ste “svojtu” uhljebili.
Šta Visoko dobija u ovoj godini za 500 000 KM ulaganja u turizam?
Da li ste odgovorili javnosti na koji način ste ušli u JP “Aerodrom” Visoko (napravljen azil za pse i deponija za otpad).
Da li znate “Ko je ubio Zoru”?
Možete li nam odgovoriti koliko je poreske obveznike koštala avantura sportskih klubova Bosne (rukomet i fudbal) u prošloj godini, a koji su to ostvareni rezultati.
Da li su turski iftari – bratske općine dati samo Vama, Prvoj među Vama ili građanima ove općine i svim legalnim i legitimnim političkim subjektima.
Šta ste napravili od Ratne monografije i koliko ste potrošili od predviđenih 15 000 KM za prošlu godinu.
Znate li ko je bio Rasim Fazlić, Nura Memić, Kenan Jusufbašić … – ko je prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prof.dr. Adnan Silajdžić,prof.dr. Svjetlana Fajfer, …., znate li ko je Harun Hindija.
Znate li …., ako Boga dragog znate, šta je sa Instututom sevdaha Omera Pobrića, Jevrejskim grobljem u Visokom,…. U drugoj ste godini mandata i šta ste učinili da se za bilo koga i bilo šta od navedenog sazna ili učini, afirmiše ili zaštiti.

Puno je pitanja, a povod ovog rukopisa je Vaše oglašavanje u rijetkim prilikama, a bolje bi bilo da niste ni sada.
Niste Vi vrijedni pažnje, a tu gdje jeste – zalutali ste.
Bože sabura, a jedva čekam da vam vidim face kad odete sa vlasti.
Kad ponovo budete to što ste bili i prije, i sada, a bićete i poslije: niko i ništa.
A ako ima zakona i pravde otkriće se počinioci paljevine i na crkvi u Čekrekčijama i Dinkine kuće. Ako bude pravde i zakona, a Boga ne sumnjam da ima, naće se mjesta za pojedine od Vas i u kazneno-popravnim ustanovama ove države.

visoko.ba/M.H.