Ljeto usred oktobra, biće čak i toplije…

Ljeto usred oktobra, biće čak i toplije… Ali stiže prva prognoza i za zimu, evo šta nas čeka

U nedjelju i početkom sljedeće sedmice bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa

Sljedećih se dana, posebice od subote do utorka, trebamo pripremiti na svojevrsno ljeto u oktobru, nego i zbog iznadprosječno visoke temperature, napose najviše dnevne, koja je prilično rijetko tako visoka, prognozirao je hrvatski prognostičar Zoran Vakula.

U nedjelju i početkom sljedeće sedmice bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Jutarnja magla u kopnenom će području biti rjeđa nego u petak. U ponedjeljak će biti oblačnije, a od sredine sedmice povećava se i vjerovatnost za mjestimičnu kišu, javljaju hrvatski mediji.

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom sunčano, jedino će na sjevernom Jadranu biti malo više oblaka. Mogućnost za mjestimičnu slabu kišu u nedjelju i ponedjeljak postoji uglavnom na riječkom području, a u srijedu i drugdje. Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom oktobra, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.

“Prognoza ECMWF-a za nadolazeću zimu (tromjesečni prosjek) pokazuje niži tlak zraka na Atlantiku i vjerovatno jače ciklonalno djelovanje i viši tlak u Europi. To znači da će vremenski uvjeti u Europi biti topliji jer se protok zraka kreće kroz Europu većinom sa zapada i jugozapada, donoseći blagi i vlažni zrak s Atlantika i Sredozemlja”, stoji u prognozi Severe Weather Europea.

Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvatati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla, javlja HRT.