“Ljetne bašte”: Press konferencija ugostitelja ispred Općine Visoko

Neformalne grupe visočkih ugostitelja kojim su uskraćene ili ograničene “ljetne bašte”, danas su ispred zdanja Općine Visoko organizirali press konferenciju.

Rješenje da se ukidaju lokacije na kojima su se decenijama ranije nalazile bašte jer po odluci o Komunalnom redu Općine Visoko sezona počinje 15. aprila; uslijedilo je poslije 6. sjednice Općinskog vijeća Visoko (31.3.2017.) kada je s rasprave povučen “Program za zauzimanje javnih površina” u kome je bilo predviđeno da ugostitelji koji sada traže svoja prava – “Prva ZONA” da metar kvadratni plaćaju 200 KM. Tada je “službeno” rečeno da je to “štamparska greška”.

Haris Mulahasanović – SUR Hamer obratio je medijima u ime Neformalne grupe visočkih ugostitelja:

Predstavnici neformalne grupe ugostitelja su jednoglasno istakli nekoliko stavki u vezi sa nastalom situacijom:

1. Smeta nam što načelnica spominje u svojim izjavama proteste, iako mi nismo protestovali mi smo samo dolazili svakodnevno u Općinu da nas ona sasluša jer nam je nakon 20 godina zabranila lokacije koje su bile u Programu za zauzimanje javnih površina.

2. Smeta nam što smo se 20 godina u Rješenjima koje smo dobijali zvali LJETNE BAŠTE, a sada smo odjednom stolovi i stolice.

3. Smeta nam da ima vremena da nam se obraća putem medija a nema da nas lično primi, zar nije njena dužnost prije svega da bude u službi građana?!

4. Smeta nam jer pokušava manipulacijom ovo pretvoriti u političko pitanje, ovo je za nas, našu djecu i radnike EGZISTENCIJALNO pitanje a ne političko.

-Za 36 sti smo skupili preko 1000 potpisa među kojima su ugledni građani našeg grada, 13 od 25 vijećnika Općinskog vijeća a na peticiju smo se odlučili kada nas ni nakon deset dolazaka u Općinu, načelnica nije imala vremena da nas primi, istakao je Bukva.

Edin Bukva, vlasnik nekoliko uslužnih i ugostiteljskih objekata u Visokom naglasio je da će ugostitelji istrajati u rješavanju “prava na rad”.

visoko.ba