Ljekovitost brusnice

4614

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U poslednje vrijeme se zaista dosta ističe njena lekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao ijlek i namirnicu koristili još Indijanci (starosedelacka americka medicina). Njene plodove vole da jedu šumske životinje kao što su medvjedi, lisice, ptice…

Najpoznatija podjela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, ljekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove ljekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

brusnicaaBrusnica se koristi u ishrani kao: svjež plod, sušeno voće, džem, sok, sirup, žele, vino ili čaj. Proizvodi se i kao lijek u obliku sirupa za djecu i tabletama za odrasle.

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od američke i evropske brusnice efikasan lijek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije “helicobacter pylory” i gljivice kandide.

Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i liječenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih ćelija “in vitro”), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

Kada se sve sabere, jasno je da je brusnica veoma ljekovita i korisna namirnica i prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti pa je zato treba češće imati na trpezi.

Komentari

komentara