NaslovnicaZanimljivostiLjekovitost b...

Ljekovitost brusnice

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U poslednje vrijeme se zaista dosta ističe njena lekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao ijlek i namirnicu koristili još Indijanci (starosedelacka americka medicina). Njene plodove vole da jedu šumske životinje kao što su medvjedi, lisice, ptice…

Najpoznatija podjela kada je ovo crveno voce u pitanju jeste na americku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, ljekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove ljekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

brusnicaaBrusnica se koristi u ishrani kao: svjež plod, sušeno voće, džem, sok, sirup, žele, vino ili čaj. Proizvodi se i kao lijek u obliku sirupa za djecu i tabletama za odrasle.

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od američke i evropske brusnice efikasan lijek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije “helicobacter pylory” i gljivice kandide.

Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i liječenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih ćelija “in vitro”), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

Kada se sve sabere, jasno je da je brusnica veoma ljekovita i korisna namirnica i prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti pa je zato treba češće imati na trpezi.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.