BiHLista predloženih ambasadora od podrške, preko šutnje - do bunta

Lista predloženih ambasadora od podrške, preko šutnje – do bunta

Listu prijedloga 14 novih ambasadora Bosne i Hercegovine, koju je predložio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, izazvala je iznimnu pažnju javnosti. Na listi većinom poznata imena iz svijeta diplomatije, koji su obavljali slične funkcije u prethodnim godinama. Prijedlog da Zlatko Lagumdžija bude imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u izazvao je žestoku reakciju potpredredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića. Situaciju nastoji smiriti Nermin Nikšić. Bećirović ne izlazi u medije. Svi uglavnom komuniciraju putem društvenih mreža.

Počelo je formiranje diplomatskog kora Bosne i Hercegovine. Prvi s imenima ambasadora iz reda bošnjačkog naroda istupio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Ne želi se očitovati konkretnije na poziv Federalne TV sve do potvrđivanja kandidata od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

A ovo su imena kandidata za ambasadore:

Sabit Subašić – Egipat, Erol Avdović – Belgija, Zlatko Lagumdžija – UN, Haris Hrle – Indija, Nijaz Čardaklija – Iran, Elma Kovačević Bajtal – Crna Gora, Amira Arifović Harms – Italija, Emin Čohodarević – Pakistan, Nusret Čančar – Kuvajt, Armin Limo – Indonezija, Anesa Kundurović – Danska, Haris Bašić – Vijeće Evrope i Damir Arnaut – Njemačka.

Zlatko Lagumdžija kao kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u bio je tema špekulacija prethodnih dana. Na kraju je potvrdio kandidaturu. Prihvatio je prijedlog za ambasadorsku funkciju, nakon dugih razgovora s Bećirovićem. Lagumdžija tvrdi da je Bećirović napravio jasne kriterije prema obrazovanju, CV-u, nastojeći spojiti mladost i mudrost s iskustvom u diplomatiji.

“Prvi put sam o tome razgovarao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mojim drugom Denisom. Izašao je s prijedlogom, a ja sam ga pitao zašto mene predlaže, šta se od mene očekuje”, kazao je Lagumdžija.

U međuvremenu se prelamalo i unutar SDP-a. Na kolegiju rukovodstva stranke je zaključeno da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, inače i potpredsjednik SDP-a, nije konsultirao u vezi s prijedlozima za ambasadore Bosne i Hercegovine. Protiv imenovanja Zlatka Lagumdžije je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović jer je Lagumdžija, smatra, srozao SDP na niske grane zbog čega su izgubili ogroman broj glasova u proteklih deset godina.

“Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u, i za SDP BiH i za državu Bosnu i Hercegovinu. Odgovorno tvrdim da taj prijedlog nije usaglašen sa SDP-om BiH, a kao što mi je potvrdio predsjednik Nikšić, nije ni s njim. Ne interesuje me koga će članovi Predsjedništva predlagati za ambasadore, samo ne u ime SDP-a BiH bez saglasnosti SDP-a BiH”, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

“Ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime, isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima”, napisao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Neka svoje privatne ambasadore imenuju i za njih odgovaraju javnosti. Ova odluka će imati dalekosežne posljedice po SDP BiH i ukoliko se raalizuje u ime SDP-a BiH; te najavljujem drastične poteze u tom slučaju! Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime!!!”, naveo je Mijatović.

“Da budem potpuno jasan, kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Na kraju, želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj”, istakao je Nikšić.

Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji odgovarajući zakon, procedura imenovanja ambasadora se odvija prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja ostavlja širok prostor proizvoljnom odlučivanju. Drugi članovi SDP-a nisu reagirali javno.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE