Lišeno slobode lice osumnjičeno za aktiviranje eksplozivne naprave u Kaknju

556

Dana 18.04.2022. godine u 23,20 sati dežurna služba Policijske stanice Kakanj je zaprimila dojavu da je u ulici 29. novembar, općina Kakanj, u dvorištu kuće vlasništvo H.A. bačena nepoznata eksplozivna naprava, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih lica dok su usljed eksplozije pričinjena materijalna oštećenja na stambenom objektu-kući i putničkom motornom vozilu marke “VW Touareg”.

Povodom navedene prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici Policijske stanice Kakanj, koji su potvrdili navode prijave i obezbjedili lice mjesta.
O navedenom događaju, telefonom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te je formirana uviđajna ekipa Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a ZDK koja je pod nadzorom tužioca, izvršila uviđaj na licu mjesta događaja.

Izvršenim uviđajem pronađen je krater na zemljanoj podlozi unutar dvorišta u kojem su zatečene metalne kuglice dok je na kući i vozilu uočeno više oštećenja koja potiču od aktivirane eksplozivne naprave. Također, uočena su oštećenja susjednog stambenog objekta-kuće vlasništvo O. H., iz Kaknja. Tokom izvršenog uviđaja pronađeni su i izuzeti određeni tragovi koji se mogu dovesti u vezu sa izvršiocem opisanog krivičnog djela te će biti predmetom vještačenja.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa policijskim službenicima Policijske stanice Kakanj, poduzimali opsežne i sveobuhvatne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti izvršenog krivičnog djela kojom prilikom su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti lice Đ.E., rođen 1988.godine, iz Zenice.

U okviru naznačenih aktivnosti izvršen je pretres kuće i pomoćnih prostorija koje koristi lice Đ.E. te su poduzete i druge mjere i radnje sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja predmetnog krivičnog djela.


Nad licem lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona te je dana 07.06.2022. godine, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predat u nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je u sticaju počinio krivična djela: “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 1. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

 

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara