SvijetLi: Kina želi dijalog s Amerikom, ne konfrontaciju

Li: Kina želi dijalog s Amerikom, ne konfrontaciju

Kineski ministar odbrane Li Šangfu rekao je danas da bi sukob sa SAD-om bio “nepodnošljiva katastrofa” i da njegova zemlja traži dijalog umjesto konfrontacije.

Govoreći u okviru Šangri La dijaloga, najvećeg azijskog sigurnosnog samita, Li je rekao da je svijet dovoljno velik da Kina i SAD rastu zajedno.

“Kina i SAD imaju različite sisteme i razlikuju se na mnogo načina”, rekao je Li u prvom značajnom međunarodnom obraćanju od kada je u martu imenovan za ministra odbrane.

On je dodao da to “ne bi trebalo da spriječi dvije strane da traže zajednički jezik i zajedničke interese za jačanje bilateralnih veza i produbljivanje saradnje”.

Kineski ministar odbrane je naglasio da je “nepobitno da bi ozbiljan sukob ili konfrontacija između Kine i SAD-a bila nepodnošljiva katastrofa za svijet”.

Veze između Washingtona i Pekinga zategnute oko niza pitanja, uključujući Tajvan, koji ima demokratsku upravu, teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je američki predsjednik Joseph Biden uveo na izvoz čipova.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna-Rojters


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE