LG proizveo ogromni ekran za kućno kino koji košta 1,7 miliona dolara

LG je za tržište pripremio novu ponudu Direct View LED (DVLED) ekrana za kućno kino, a najskuplji model ima vrtoglavu cijenu.

Novi ekrana su dostupni u različitim veličinama, od velikog 108-inčnog HD do ogromnog 325-inčnog 8K panela koji košta nevjerovatnih 1,7 miliona dolara. Ovaj ekran je težak nešto više od 900 kg. LG je ranije rezervisala ovakve ekrane samo za komercijalne kupce, ali ih sada prodaje svima koji imaju dovoljno duboke džepove.

Uzimajući u obzir veličine, novi DVLED ekrani za kućna kina se neće moći “uklopiti” u sve domove, a to je ograničenje koje je značajno vezano za tehnologiju displaya koju koriste. Umjesto korištenje LCD sloja za kreiranje piksela i njihovo osvjetljavanje zasebnim LED diodama, ovi novi ekrani samo koriste LED diode (u nekim slučajevima manje MicroLED diode), nešto slično kao u slučaju Samsungove The Wall i Sonyjeve Crystal LED ponude. Ovo predstavlja prednost u kreiranju višeg nivoa kontasta u odnosu na onaj koji imaju OLED ekrani jer infividualni pikseli se mogu u potpunosti ugasiti kako bi se kreirao dublji nivo crne. Izazov je napraviti LED diode dovoljno malim da funkcionišu kao individualni podpikseli, zbog čega su ovi prvi DVLED ekrani trenutno toliko masivni.

Na nove LG-jeve DVLED ekrane se može gledati kao na zamjenu za projektore koji kreiraju sliku od veličine 100 inča ili veću. DVLED tehnologija je skuplja, ali se ovakvi ekrani ipak mogu bez problema koristiti u dobro osvijetljenim prostorijama za razliku od većine projektora koji zahtjevaju tamno okruženje. Svjetlina većine LG ekrana iznosi 1.200 nita, što se može porediti sa standardnim naprednijim TV uređajima.

Većina ekrana nudi standardni format 16:9, ali LG prodaje i 32:9 verzije u slučaju da želite gledati dva videa jedan uz drugi.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.