Letjelica Osiris-REx se vraća na Zemlju s uzorcima asteroida

Letjelica Osiris-REx koju je američka svemirska agencija NASA poslala u svemir da prikupi uzorke asteroida Bennu, započela je svoj povratak kući.

Letjelica je napravila manevar aktiviranjem potisnika u ponedjeljak te je tako započela svoje putovanje kući koje će trajati dvije godine. Kada stigne do Zemlje, Osiris-REx će ispustiti kapsulu punu uzoraka asteroida Bennu iznad Utaha.

Manevar nije bio problematičan za letjelicu, ali ipak predstavlja značajan korak ka povratku kapsule s prvim uzorcima asteroida u NASA-inoj historiji. Inžinjeri u centru Lockheed Martin u Littletonu u Coloradu su potvrdili da su potisnici radili sedam minuta.

Letjelica je lansirana s Floride 2016. godine te je krenula na dugo putovanje do asteroida Bennu, a prošle godine je ušla u njegovu orbitu i postala prva letjelica koja je kružila oko asteroida. Postepeno mu se približavala i pružila svoju robotsku ruku sa uređajem za prikupljanje uzoraka. Dramatični događaj je trajao nekoliko sekundi, uređaj je dotakao površinu asteroida i ispustio gas pod pritiskom koji je bio dovoljno snažan da podigne uzorke s površine, koji su potom uhvaćeni u spremnik. Površina Bennua je bila neočekivano mekana zbog čega je prikupljeno više uzoraka nego što je planirano, pa su se vrata spremnika zaglavila. Ipak, inžinjeri su ih uspjeli zatvoriti te spremiti uzorke u kapsulu letjelice. Osiris-REx je ostao uz asteroid Bennu nekoliko mjeseci te je proučavao krater na površini, a sada konačno putuje kući.

Letjelica će ispustiti kapsulu u Zemljinu atmosferu, a ona će pasti na teritorij Utaha 24. septembra 2023. godine. Sama letjelica će ostati u svemiru, a ako joj ostane dovoljno goriva, NASA bi je mogla poslat u novu misiju.

Kada uzorci stignu na Zemlju, odmah će ih analizirati naučnici iz cijelog svijeta. Analizirat će se 25 posto uzoraka, dok će 75 posto biti ostavljeno za buduće generacije naučnika koje bi mogle imati napredniju tehnologiju.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.