ZanimljivostiLetjelica Dragon dostavlja tkivo ljudskog srca na ISS, vršit će se eksperimenti

Letjelica Dragon dostavlja tkivo ljudskog srca na ISS, vršit će se eksperimenti

Dugoročna izloženost mikrogravitaciji uzrokuje različite biološke promjene, od gubitka gustoće kostiju do promjena u kardiovaskularnim funkcijama. Zbog toga letjelica Dragon kompanije SpaceX dostavlja tkivo srca na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi se obavljali eksperimenti.

Letjelica Dragon će se spojiti sa ISS-om u četvrtak te tako isporučiti srčano tkivo, a potom će u svemirskom laboratoriju biti obavljeni različiti biološki eksperimenti kako bi se testirali lijekovi i ćelijske terapije protiv zdravstvenih komplikacija uzrokovanih mikrogravitacijom.

Dijelovi srčanog tkiva ćese koristiti za dva istraživanja, cardinal heart 2.0 i engineered heart tisues-2.

Cardinal heart 2.0 je zapravo nastavak prvog koji je pokazao da četiri sedmice izlaganja mikrogravitaciji utječu na funkciju ćelija i ekspresiju gena u srcu. Zbog toga američka svemirska agencija NASA koristi srčane organoide i 3D strukture za testiranje efikasnosti klinički odobrenih lijekova na srčane probleme uzrokovane produženim boravkom u okruženju mikrogravitacije.

Drugi ekspriment ima za cilj da pomno prati kako srčani mišić funkcioniše u mikrogravitaciji, a to se postiže upotrebom 3D kultivisanog srčanog mišićnog tkiva. Eksperiment se zasniva na kardiomioditima, srčanom mišiću odgovornom za kontrakciju. Ove ćelije se uzgajaju pomoću matičnih ćelija, koje su “sirove” ćelije tijela. Matične ćelije se mogu transformisati u mnogo različitih tipova ćelija uključujući srčane mišiće, nerve i vaskularne ćelije.

Eksperiment koristi magnet koji je sinhronizovan sa kontrakcijom mišićnih ćelija. Senzori prate kontrakcije mišića u realnom vremenu dok se magnet kreće, a kao rezultat toga naučnici mogu bolje proučavati funkciju srca u mikrogravitaciji.

Prema naučnim dokazima, ljudsko srce se može smanjiti pod utjecajem mikrogravitacije, a to je zbog činjenice da bestežinsko stanje mijenja strukturu srca. Ovo je posebno opasno za astronaute jer može dovesti do medicinskih komplikacija.

NASA-ino istraživanje u kojem su korištene 3D kulture otkrilo je promjene srca na ćelijskom i tkivnom niovu. Poznavanje takvih promjena moglo bi dovesti do rane dijagnoze razvoja srčanih bolesti.

3D modeli bi mogli značajno poboljšati medicinska istraživanja i olakšati testiranje lijekova za rješavanje problema sa srcem povezanih s mikrogravitacijom. U bliskoj budućnosti bi istraživanja na ISS-u mogla biti korisna u rješavanju problema vezanih za srce.

NASA navodi da samo u SAD-u više od 600.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE