Lejla Imamović (DF): “Dolje visočka policija! Visočki zastupnici u Skupštini ZDK će se boriti protiv kriminala, visočki a ne stranački!”

Nakon nemilih događaja koji su se dogodili jučer u Visokom, jedni u nizu takvih u posljednjih nekoliko mjeseci, reagovala je visočka zastupnica u Skupštini ZDK, Lejla Imamović, koja je na svom facebook profilu objavila zanimljiv tekst:

“Jučer u 16:00 sati prijavila sam čovjeka koji se kretao pored moje zgrade, koja se inače nalazi 300 m od Policijske stanice, čovjeka koji urla, psuje, lomi sve redom i nosi veliki koljački nož u ruci.

U drugoj ruci mu je bio veliki štap ništa manje opasan od noža.

Pretpostavljajući da policija neće adekvatno reagovati uputila sam se za njim, s “pristojne” razdaljine, kako bih se možda uvjerila u suprotno. Lik se uputio pravo prema Policijskoj stanici i nevjerovatno – stigao je prije nego se patrola vratila!

Ja sam pratila događaj s nekih 100 m daljine i fotografisala isti.

Uslijedilo je ono što sam i očekivala. Lik je u međuvremenu sakrio nož. Policajci ga zaustavljaju i razgovaraju s njim i nakon što su razmijenili par rečenica, fino se pozdravljaju i lik nastavlja svoj put.

No dešava se nova situacija – u drugoj ulici, koja također graniči sa ulicom gdje se nalazi “njihova” stanica, prolijeće automobil i kroz prozore istog, automatskim puškama, pucaju u jedan kafić. Oni su odmah reagovali i požurili da oko kafića postave žute trake i “riješe” slučaj.

Vratila sam se kući i pozovem ih ponovo. Odgovor: “Gospođo, taj gospodin o kome vi pričate imao je samo štap u ruci, a ne nož. Imam poziv na drugoj liniji!”

Zatim mi je spustio slušalicu.

On nije znao da sam ja cijeli događaj posmatrala, fotografisala i da imam dva svjedoka. Nije znao da ja znam da ga nisu pretresli po prijavi.

Jako iznervirana pozovem komandira, jer je ministar sve to vrijeme bio nedostupan.

Komandir je odmah reagovao na moj poziv i naložio da se ispita slučaj i poslao patrolu da traže lika s nožem. Pitam se da li bi reagovao da ja slučajno nisam u zakonodavnoj vlasti, da sam ga pozvala kao građanin ovog grada, kao uplašena majka čije se dijete svaki dan igra na stadionu, mjestu gdje je neuračunljivi lik urlao i mahao velikim nožem. Mislim da ne bi. Zapravo, mislim da ne bih uopće mogla doći do prvog čovjeka visočke policije.

Neposredno nakon horora pozvao me kolega iz Skupštine, Kemal Mušinbegović, i uznemirenim glasom rekao: “Lejla, opet pucnjava! Idemo sada visočki, a ne stranački.”

Nakon obavljenog razgovora sa Kemom samo mogu poručiti visočkoj policiji, koja po prijavi ne reaguje adekvatno (lika nisu pretresli i oduzeli mu hladno oružje),
SADA ĆETE VIDJETI ŠTA ZNAČI IMATI 7 POSLANIKA VISOČANA U SKUPŠTINI ZDK!

Da, umalo da zaboravim, komandir me zvao neposredno prije nego ću ovo napisati i rekao da je pronađena neuračunjljiva osoba, PRONAĐEN JE I NOŽ, te je isti oduzet.”

Neposredno nakon objavljivanja ovog razgovora došli smo u posjed i jednog intervjua, koji su nam proslijedile kolege iz Tešnja, a u kojem su postavili dva kratka pitanja visočkoj zastupnici:

Možete li nam reći koje ćete poduzeti mjere u vezi ovog nemilog događaja u Visokom, kao zastupnica u Skupštini ZDK?

Lejla Imamović: Neposredno nakon posljednje pucnjave u Visokom, koja se dogodila jučer oko 17:00 sati, mi visočki zastupnici u Skupštini ZDK održali smo telefonsku sjednicu i odlučili postupiti onako kako nam naša odgovornost i povjerenje koje su nam građani dali nalaže.

Ovdje nije bitno ko dolazi iz koje političke opcije, niti ko je pozicija ili opozicija, mi ne možemo dopustiti da kriminalne grupe haraju ovim gradom i ne pozvati nikoga na odgovornost.

Odlučili smo da na sljedećoj sjednici Skupštine, koja će se održati u srijedu, 29. 07. zahtjevamo hitno sazivanje vanredne sjednice kojoj bi prisustvovali predstavnici MUP-a i kantonalnog tužilaštva. Za početak moramo u zajedničkom razgovoru uvidjeti gdje je suština i korijen problema. Ukoliko treba mijenjati zakone, mi ćemo to i učiniti.

Vi ste iz Visokog pa kako vi kao obični građanin vidite bezbjednosnu situaciju u Vašem gradu?

Lejla Imamović: Bezbjedonosna situacija u ZDK je nezadovoljavajuća, ali Visoko bilježi najveći stepen kriminaliteta, pa i najveći broj registriranih teških narkomana.

Ja, kao građanin ovog grada, kao žena i majka osjećam strah za sebe i svoje dijete, koje se upravo sada dok s Vama razgovaram igra na visočkom stadionu, na kojem je jučer oko ovih doba hodala neuračunljiva osoba s nožem u ruci. To je moj grad.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.