Lejla Imamović (DF): “Plašim se da će paket penzionisanja KTK radnika propasti”

Na posljednjoj sjednici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona Visočanka Lejla Imamović tražila je od Poreske uprave da joj dostavi potvrdu o prijemu M4 obrazaca, kao i izvještaj o do sada izvršenoj proceduri za penzionisanje radnika KTK Visoko.

Imamović je za skupštinskom govornicom istakla da su za rješavanje stausa radnika KTK Visoko namjenjena sredstva u iznosu od 3.000.000 KM, koja bi sredstva najvećim dijelom trebala biti realizovana za uplate doprinosa i odlazak radnika u penziju, ali po njenim informacijama neko koči sa dostavom M4 obrazaca.

“Plašim se da je ovo samo način zavlačenja radnika i da će ovaj paket za penzionisanje propasti, jer je rok za realizaciju do kraja godine. Također, plašim se da će se pojedinci i dalje bogatiti preko leđa obespravljenih radnika, kao što je to bio i slučaj s Veleprometom, nekadašnjim gigantom bivše Jugoslavije.”

Ono na što treba posebno obratiti pažnju jeste da se zahtjev za penzionisanje podnosi danom sticanja uslova za penzionisanje ili retroaktivno 6 mjeseci, a u ovom paketu su i radnici koji su stekli pravo na penzionisanje prije godinu dana. Postoji glavna knjiga u kojoj se vodi evidencija prijema zahtjeva, gdje svaka poslovnica mora poslije potvrditi kad je zahtjev zaprimljen. Mnogi su tako izgubili pravo na penzionisanje jer nisu predali zahtjeve blagovremeno. Radnici nisu upućeni u ovu proceduru, a oslanjajući se na obećanje direktora da će to uraditi njihova pravna služba, koja prema njenim saznanjima nije podnijela niti jedan zahtjev, vrlo lako se može desiti da radnici izgube pravo na penzionisanje, te bi u tom slučaju trebali da čekaju 65 godina starosti za penzionisanje, upozorila je Imamović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.