NaslovnicaZDKCrna hronikaLažni inspekt...

Lažni inspektor iz Zenice pljačkao migrante i maloljetne Zeničane: Ako mi ne daš telefon, ubit ću te

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Nikole Stojnića iz Zenice, a zbog krivičnih djela lažno predstavljanje, prevare i razbojništvo.

Nudio drogu

Prema navodima iz optužnice, Stojnić je 20. avgusta prošle godine na lokalitetu autobuske stanice u Zenici prišao A.M. i njenim sinovima, te ih pitao da li su migranti iz Maroka, na što su oni djelimično na engleskom i bosanskom objasnili da su iz Palestine.

-Potom ih je Stojnić pitao da li im treba droga, a kada su odrično odgovorili pokazao im je legitimaciju sa slikom za koju je znao da nije prava, lažno se predstavljajući kao policijskim inspektor. Lažnim prikazivanjem ove činjenice doveo ih je u zabludu, poslije čega je u namjeri pribavljanja protiv pravne imovinske koristi odveo oštećenu i njenog sina do obližnje zgrade gdje ga je počeo pretresati – stoji u optužnici.

Tom prilikom je uzeo mobitel “Iphone 6” sa punjačem, SIM karticu za međunarodne razgovore, 350 eura, 80 maraka i torbicu. Potom je A.M. shvatila da Stojnić nije inspektor, zbog čega mu nije dozvolila da pregleda i njenu torbicu.

Izvadio nož

– Potom je Stojnić iz džepa izvadio nož dužine 20 centimetara, te uz prijetnju da će napasti na njen život pokušao oduzeti i prisvojiti njenu torbicu koju je ona, u namjeri da je zadrži, zagrlila rukama. Za to vrijeme njen sin dozivao je policiju, zbog čega je Stojnić pobjegao s lica mjesta – navodi se u optužnici.

Stojnić je i u oktobru poršle godine nastavio sa lažnim predstavljanjem. Kako stoji u optužnici, u ulici Adolfa Goldbergera, prišao je maloljetnom Zeničaninu koji je rovio po kontejneru za smeće, a zatim izvadio nož i prislonio mu ga na leđa.

-Ako mi ne budeš dao telefon, ubit ću te. Na to mu je oštećein odgovorio da ne da svoj mobitel, dok je Stojnić nastavio sa prijetnjama da će ga ubiti, zbog čega je maloljetni Zeničanin, u strahu za svoj život, predao mobitel “Samsung S5 Mini” – navodi se u optužnici.

Pronađen telefon

Zatim je pobjegao sa lica mjesta, a policijski službenici PU I Zenica pronašli su nekoliko dana kasnije otuđeni mobitel i vratili ga oštećenom Zeničaninu.

-Dakle, upotrijebio silu ili ozbiljnu prijetnju protiv druge osobe radi oduzimanja tuđe pokretnine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, te se lažno predstavljao kao službena osoba dovodeći drugog u zabludu da što učini na štetu svoje imovine, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi – stoji u optužnici Tužilaštva ZDK.

 

Visoko.co.ba/072info.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.