SvijetLavrov: Zapad nastoji produžiti sukobe u Ukrajini kako bi oslabio Rusiju

Lavrov: Zapad nastoji produžiti sukobe u Ukrajini kako bi oslabio Rusiju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne države imaju za cilj produžiti sukobe u Ukrajini što je više moguće kako bi oslabile Rusiju.

“Takva linija znači da su zapadne zemlje direktno uključene u ukrajinski sukob i čini ih stranom u njemu”, rekao je Lavrov obraćajući se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Lavrov je ustvrdio da osam godina u Ukrajini “ukrajinska vojska i nacionalističke formacije ubijale i nastavljaju ubijati stanovnike Donbasa”.

Navodeći da se ruska vojska suočava ne samo s oružanim snagama Kijeva, već i s vojnom mašinom kolektivnog Zapada, Lavrov je rekao da se svrha zapadnih država više ne skriva.

“Cilj im je što duže produžiti sukob kako bi iscrpili i oslabili Rusiju unatoč gubicima i razaranjima”, rekao je Lavrov.

Lavrov je pozvao generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Antonia Guterresa da ukrajinske vlasti objave popis poginulih u Buči.

“U prusustvu generalnog sekretara i uvaženih ministara još jednom apeliram; molimo vas da ukrajinske vlasti poduzmu jednostavan korak i objave imena ljudi čija su tijela prikazana u gradu Buča. Tražim ovo više od mjesec dana, ali niko ne želi odgovoriti. Gospodine generalni sekretaru, molim vas barem upotrijebite svoj autoritet”, poručio je Lavrov.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE