Lavić: Nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima

KRUG 99

Lavić: Nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima

U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su nauka i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i nauka, naveo je Lavić

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi da su obrazovni sistem i nauka osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi “Nauka i obrazovanje u 21. stoljeću – BiH i zakoni”.

Reforma obrazovanja

Govoreći o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i regionu, Lavić smatra da u tom segmentu dominira ‘nered’ te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima.

Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sistema na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i naučnih istraživanja.

Kao polaznu tačku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma nauke te da tu definiciju mogu dati samo naučnici.

– U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su nauka i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i nauka. Protiv toga se moramo boriti – poručio je Lavić.

Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije univerziteta u BiH.

– To su sistemi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike – poručio je Šošić.

Vanjsko uplitanje

U takvim sistemima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.

– Reguliranje sistema visokog obrazovanja kroz uticaj vanjskih sistema, nerijetko na ‘mala vrata’ uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana – naglasio je.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za nauku na nivou države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.

avaz