ZanimljivostiLampa za geliranje noktiju može dovesti do oštećenja DNK i mutacije, evo...

Lampa za geliranje noktiju može dovesti do oštećenja DNK i mutacije, evo kako smanjiti rizik

Zračenje iz lampe za sušenje gela na noktima može oštetiti DNK i uzrokovati mutacije u ljudskim stanicama koje uzrokuju rak.

Neki dermatolozi kažu da saznanja u studiji objavljenoj 17. januara u časopisu Nature Communications nisu nova kada je riječ o zabrinutosti oko ultraljubičastog ili UV svjetla iz bilo kojeg izvora. Rezultati ponovno potvrđuju razlog zašto su neki kozmetički saloni promijenili način na koji rade manikuru gelom ili su je potpuno prestali raditi.”Ova otkrića doprinose već objavljenim podacima o štetnim učincima (ultraljubičastog) zračenja i pokazuju izravnu smrt stanica i oštećenje tkiva koje može dovesti do raka kože”, rekla je dr. Julia Curtis, asistentica na Univerzitetu u Utahu.

Ultraljubičasto svjetlo “A” dublje prodire u kožu i obično se koristi u UV lampama za nokte, koje su postale popularne tokom prošlog desetljeća. Solarijumi koriste 280 do 400 nanometara, dok je spektar koji se koristi u sušilicama za nokte 340 do 395 nanometara.

Ipak, ako ne želite odustati od manikure gelom, postoje neke mjere opreza koje možete poduzeti kako biste smanjili rizike. Za početak na ruke nanesite kremu za sunčanje što većeg spektra koja sadrži cink te nosite rukavice s odrezanim vrhovima prstiju kada je vrijeme za njegu noktiju.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE