Lamija Hadžimehmedagić osvojila 1. mjesto na takmičenju “Mladi i naslijeđe 2022”

Učenica Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog Lamija Hadžimehmedagić osvojila je 1. mjesto na takmičenju koje je organizovalo Federalno ministarstvo kulture i sporta pod nazivom “Mladi i naslijeđe 2022.”

“Jako sam sretna i velika mi je čast što je baš moj rad nagrađen prvim mjestom na natječaju „Mladi i naslijeđe 2022. godine“. Tema ovoga natječaja privukla mi je pozornost i u razgovoru s profesorom i mentorom dr. sc. fra Zvonkom Benkovićem smišljala sam kako bih mogla na što originalniji način predstaviti našu baštinu. Odlučila sam da ću sigurno odabrati tradicionalne recepte, savjete i običaje naših predaka. Ostalo je još samo smisliti kako ih prikazati. Ideja je bilo zaista mnogo, ali mi nijedna nije bila dovoljno upečatljiva i dosljedna prikazati taj dio baštine koji se većinom prenosio usmenom predajom. Zadala sam sebi zadatak da nađem način kako usmenu predaju pretvoriti u pisani trag koji će govoriti na neki svoj način. Slučajno sam ugledala male kovertice i palo mi je napamet napraviti svežanj pisama koje bi bake ostavile potomcima u amanet. Mala pisma podsjetila su me na savjete koje nam bake govore stalno, u svakoj situaciji, svakom susretu i prigodi. Moj rad se sastoji od svežnja koverata u kome se nalazi šest pisama. Svako od njih na koverti nosi naziv koji počinje s „Otvori kad…“ U pismu se nalazi poruka, mali savjet, način kako se koristi i crtež ili primjerak onoga što se koristi. Pisala sam savjete za stomačne tegobe, uznemirenost i nervozu, zacjeljivanje rana, upalu uha, želju za nečim slatkim i donošenje važnih odluka. Nadam se da će savjeti naših predaka ostati u praksi i nas mladih jer zaista su korisni i jednostavni.”, poručila je Lamija.

Iz FKG-a su Lamiji Hadžimehmedagić i njezinom mentoru dr. sc. fra Zvonki Benkoviću iskreno čestitali na osvojenom prvom mjestu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.