Lagao sve – od snajpera i Sarajeva, do Libije i Gadafija

Fransoa Bjužingo bio je prava zvijezda Kvebeka, naizgled neustrašivi strani dopisnik koji se uvijek javljao s pravog mjesta u pravo vrijeme.

632

Bio je očevidac ubistava koja su se dogodila neposredno poslije pada Gadafijevog režima. Bježao je od kiše metaka pripadnika militantne grupe a-Šabab u Mogadišu 2011. Godinu dana ranije putovao je u Mauritaniju kako bi pregovarao o puštanju novinara kog je kao taoca držala al-Kaida. Već u 19. godini života je bio na prvim ratnim linijama u Sarajevu i provodio vrijeme sa snajperistom koji je pio rakiju i svirao gitaru.

Međutim, cijeli  svijet ovog poznatog novinara se srušio – ispostavilo se da je veliki dio svojih priča izmislio.

Televizijska mreža Journal de Montreal i radio 98,5 FM koji su redovno objavljivali Bjužingove radove i pozivali ga kao relevantnog sagovornika, objavili su da je suspendovan i da je unutrašnja istraga u toku.

Tome je prethodio članak u listu La Presse koji preispituje njegov dosadašnji rad.

Voditelj Beno Dutrizak rekao je da su otkrića o Bjužingu šokirala sve zaposlene u radio stanici. “Bijesan sam što me je prijatelj lagao”, rekao je on.

Bjužingo (41) objavio je poruku na Facebooku: “Šokiran sam ovim napadom i žao mi je što su moji sadašnji poslodavci uvučeni u sve to. Posljednje dvije godine me redovno pratite na radiju, televiziji, u novinama i na digitalnim platformama i dobro znate da su informacije koje s vama dijelim pouzdane”.

Osim reportera Radio Canada, mediji iz Kvebeka imaju vrlo malo dopisnika iz svijeta, a Bjužingo je brzo izgradio reputaciju dobro informisanog čoveka koji se nalazi na najaktuelnijim lokacijama širom svijeta.

Bjužingo koji potiče iz Konga preselio se u Montreal 1997. i radio je za Radio Canada i Radio Quebec, prije nego što je prešao na sadašnje pozicije.

Novinarka La Presse Izabel Heši kaže da je februarska kolumna objavljena u Journal de Montreal podstakla istragu.

Na kraju kolumne Bjužingo se prisjeća susreta sa Saifom al-Islamom Gadafijem, sinom libijskog diktatora, “prije nekoliko mjeseci” u libijskom zatvoru.

“Vidjet ćete. Svima njima će moj otac uskoro nedostajati”, citirao je Gadafijevog sina.

Pošto je izvještavala iz Libije i bezuspješno pokušavala da intervjuiše Saifa, Heši je znala koliko je teško doći do takve izjave. Iznenadila se što je Bjužingo takav razgovor spomenuo tek na kraju jedne obične kolumne.

Međutim, Bjužingo je za La Presse rekao da je u kolumni pogriješio i da intervju nije napravio prije nekoliko mjeseci, nego 2012. Čelnici zatvora u Libiji su međutim negirali da je te godine Gadafijev sin davao bilo kakve izjave.

 

Upitan zašto je čekao tri godine da napiše nešto o tom sastanku, Bjužingo je rekao da je to bio vrlo težak intervju i da je Gadafi govorio “iskasapljeni” engleski.

Međutim, mlađi Gadafi je studirao ekonomiju u Londonu i odlično je govorio engleski jezik. Zbog tih nedosljednosti, preispitane su i druge sumnjive priče poznatog izveštača:

* Bjužingo je 2014. pisao o tome kako je prisustvovao pogubljenju jednog od najgorih mučitelja Gadafijevog režima, koji je prije smrti povikao: “Mrzim zlog čovjeka u kog me Tvorac pretvorio”. Bjužingo je priznao za La Presse da nije bio u Misrati gdje je taj čovjek pogubljen. “Mora da sam to negjde pročitao”, izjavio je on.

* Bjužingo je za La Presse rekao da je 2010. otišao u Mauritaniju, kako bi pregovarao o puštanju talaca kao član nevladine organizacije “Reporteri bez granica”. Opisao je kako su mu prijetili predstavnici al-Kaide, dok su im nad glavama letjeli avioni. Četiri prošla i sadašnja direktora “Reportera bez granica” rekla su da Bjužingo nikad nije išao na takve pregovore.

* Prošlog oktobra Bjužingo je izjavio u jednoj tv emisiji da je trenutak “koji mu je promijenio život” doživio tokom rata u Bosni 1993. kada je proveo neko vrijeme sa srpskim snajperistom, inače “izuzetnim umjetnikom” na gitari. Upitan o tom događaju, Bjužingo je ispričao da je zapravo riječ o 1995. kada je posjetio Sarajevo sa dvojicom francuskih novinara. La Presse je kontaktirao te novinare, ali oni tvrde da Bjužingo nije išao s njima.

* Bjužingo se 4. avgusta 2011. pojavio u Djutrizakovoj radio emisiji i opisao haotičnu scenu u Mogadišu, a ispostavilo se da je Somaliju napustio dan ranije. “Moguće je da sam se malo hvalisao pred Benoom”, rekao je on.

Advokat je preneo Bjužingovu poruku da se privremeno “povlači sa javne scene” i priprema se da odgovori na optužbe. “Želim da branim svoj integritet i dokažem svoj profesionalizam”, rekao je on.

Djutrizak kaže da mu je Bjužingo u četiri oka rekao da nije lagao za te priče.

“Da li je Fransoa lagao jer je kompulsivni lažov? Ako je to istina, potrebna mu je pomoć, ali on ne može imati prostor u našoj emisiji”, rekao je on.

Komentari

komentara