NaslovnicaLokalne TemeKvalitet zrak...

Kvalitet zraka u Visokom nezdrav: Sezona aerozagađenja ‘zvanično počela’

Sa dolaskom niskih temperatura u mjesecu  oktobru, počela je i sezona aerozagađenja u Visokom.

Naime, prema podacima s mjerne stanice Udruženja “Eko Akcija”, zrak u Visokom je u subotu navečer bio NEZDRAV, a izmjereni Indeks kvalitete zraka u 22 sata iznosio je 177 i kao takav je bio drugi najviši u FBiH nakon onog u Tuzli.

Izrazito je zabrinjavajuća informacija i podatak da je večeras u Visokom za dva puta prekoračena koncentracija lebdećih čestica („PM čestice“) koja je u 22 sata iznosila 120 ug/m3.

Zbog ovako zagađenosti zraka moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Prema zdeavstvenim preporukama, sljedeće grupe ljudi bi trebale smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, trebali bi izbjegavati i svi ostali.

N.K. / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.