Kultura u Tomislavgradu uprkos koronavirusu uveliko živi

211

Zahvaljujući ljubiteljima kulture, vrijednim djelatnicima Kulturno informativnog centra i Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu kultura se, unatoč koroni, događa. Istina kino dvorana ne može biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a i na Sajmu knjiga se pazilo na epidemiološke mjere. No, to nije smanjilo značaj i dobru posjećenost kulturnih događaja.

U kino-dvorani Kulturno informativnog centra živo je kao u košnici. Pripremaju se nove predstave, a u galerijskom prostoru priprema nova izložba. Cilj je okupiti i javnosti predstaviti manje znane duvanjske umjetnike.

„Možda i neke nove koji nisu do sad izlagali da se odvaže jer to je uvijek dobro posjećeno, a na taj način potičemo i mlade koji vole umjetnost, vole slikati i koji vole kiparstvo, možda i grafiku, da se, ili odvaže upisati fakultet, ili da se odvaže izlagati“, kazala je Danijela Papić, ravnateljica KIC-a Tomislavgrad.

A dok čekaju na taj događaj ljubitelji pisane riječi mogli su uživati u, drugom po redu, Sajmu knjiga kojega je upriličila Franjevačka knjižnica. Po znatno nižim cijenama od stvarne vrijednosti posjetiteljima je ponuđeno oko 3.000 knjiga.

„I evo rećemo, mene interesira Hans Urs von Baltazar, i evo, bogu hvala našao sam jednu knjigu  i za malo novca knjige mogu doć’ ljudima, a to i jest smisao knjige da bude čitana“, kaže nam Jozo Ćavar.

„Jeftinije je i ovaj, a ja volim inače čitat’. Naročito duhovne, duhovne knjige. Tako da mi je ovo stvarno super, izjavila je Anđa Bagarić.

„Ja sam više gledao ovu duvanjsku, hajmo reć’ povijest, malo me zanima, ali, ima svega i svačega šta da vam kažem“, smatra Frano Vujević.

„Moja struka je povijest i geografija. Onda većinom je ovdje bilo nekih povijesnih stvari, ali evo uzeo sam si danas nekakve proze i poezije pa eto, vidjet ćemo kako će to biti“, kaže Ante Krajinović

U vremenu nesklonom kulturi i kulturnim zbivanjima bio je to lijep, hvale iposjeta vrijedan kulturni događaj.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Željka Mihaljević

Komentari

komentara