Kultne historijske fotografije ponovo snimljene

511

Fotografije nekih historijskih događaja duboko urezanih u kolektivnu svijest nastaju i u današnje vrijeme, i po stotinu godina nakon samog događaja, zahvaljujući švicarskim fotografima Jojakimu Cortisu i Adrianu Sondereggeru koji pomoću minijaturnih maketa izrađuju scene tih događaja koje potom fotografiraju.

Cortis kaže da je sve krenulo  u trenucima dok su čekali nove poslovne angažmane u reklamnoj fotografiji. Sve je počelo 2012. godine, a prva fotografija koju su ponovno snimili je krajolik nazvan ‘Rhein II’ nastao 1999. godine.

Izvorno je autor Andreas Gursky naknadnom obradom maknuo ljude, a s cijenom od gotovo 4 miliona eura original je druga najskuplja fotografija ikad prodana.

https://www.youtube.com/watch?v=d0DG20nvxo4

kultne fotografijeZadovoljan rezultatom, dvojac je počeo prikupljati fotografije koje su najdublje urezane u kolektivnu svijest, poput fotografija nesreće cepelina u Hindenburgu iz 1937. godine, napada na Svjetski trgovinski centar  11. septembra 2001. godine ili posljednje fotografije Titanica Francisa Browna iz 1912. godine.

Svoju su kolekciju nazvali kultnom, jer slike na prvu prepoznaju i dobro upućeni fotografi i obični promatrači.

Svaku su scenu mukotrpno gradili pomoću papira, vate, plastike i puno slobodnog vremena. Neke bi scene napravili u samo nekoliko dana, dok im je za neke trebalo i nekoliko sedmica.

No uz mukotrpan rad, dobro su se i zabavili, što pokazuju fotografijama na kojima pružaju uvid u studio te materijale i alate kojima su se koristili.

federalna.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara