SvijetKuleba: Ukrajina će dobiti između 120 i 140 tenkova u 'prvom talasu'...

Kuleba: Ukrajina će dobiti između 120 i 140 tenkova u ‘prvom talasu’ isporuka

Ukrajina će dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova u “prvom talasu” isporuka koalicije od 12 zemalja, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Reuters.

Kijev je ovog mjeseca osigurao obećanja sa Zapada da će dobiti borbene tenkove kako bi se Ukrajina odbranila od ruske invazije punog razmjera, dok Moskva ulaže ogromne napore da ostvari značajan napredak u istočnoj Ukrajini.

– ‘Tenkovska’ koalicija sada ima 12 članova. Mogu napomenuti da će u prvom talasu doprinosa ukrajinske oružane snage dobiti između 120 i 140 tenkova zapadnog modela – rekao je Kuleba tokom online brifinga.

Rekao je da će ti tenkovi uključivati njemački Leopard 2, britanski Challenger 2 i američki M1 Abrams, te da Ukrajina također “zaista računa” na dogovorene isporuke francuskih tenkova Leclerc.

Kuleba nije dao rok za isporuku. Također će biti potrebno vrijeme za obuku na tenkovima.

Rekao da Kijev radi i u tajnosti kako bi pridobio više zemalja za snabdijevanje tenkova u, kako zvaničnici kažu, kritičnom periodu u ratu.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE