5 jaja
180 g šećera
120 ml jogurta
100 ml ulja
1 vanilinšećer
200 g brašna
korica limuna
pola praška za pecivo
200 g borovnica uvaljanih u skrob
Glazura:
2 kašike šećera u prahu
sok pola limuna
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu. Žumanca mutite sa šećerom, jogurtom, uljem, vanilinšećerom, korom limuna, brašnom i praškom za pecivo. U dobijenu smjesu laganim pokretima umiješajte umućena bjelanca. Borovnice uvaljajte u skrob kako ne bi pale na dno kalupa tokom pečenja. Dodajte ih dobijenoj smjesi, koju ćete izliti u margarinom premazan i brašnom posut kalup za kuglof. Pecite na 180 stepeni, između 30 i 40 minuta. Ostavite kuglof da se ohladi te ga prelijte glazurom koju ste dobili od šećera u prahu i soka od limuna.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.