NaslovnicaSvijetKuće "preživj...

Kuće “preživjele” zemljotres na udaru ogromnih stijena

Razorni zemljotresi koji su jug Turske pogodili 6. februara u potpunosti su uništili ili djelimično oštetili stotine hiljada objekata i vozila, a kuće koje su “preživjele” zemljotrese, našle su se na udaru ogromnih stijena s okolnih brda.

Kako je zabilježila ekipa Anadolije, u naseljima u podnožju brda u Antakyi, došlo je do oštećenja na kućama izazvanih udarima ogromnih stijena.

Tako su neke od kuća u naselju Haci Omer Alpagot, lokalno poznatom kao “Brdska mahala”, od udara stijena koje su se nakon zemljotresa odlomile s brda Habib-i Neccar i dokotrljale do naselja, u potpunosti uništene, dok su druge pretprjele nešto manju štetu.

Stijene su, osim kuća, oštetile i veliki broj automobila.

Adnan Dagli, jedan od stanovnika ovog naselja u izjavi za AA je rekao da je njegovu kuću oštetila stijena koja ju je udarila nakon zemljotresa.

Podsjetivši da cijeli život živi u ovom naselju na jugu Turske, on je kazao da je svjedočio strašnim događajima, ali da je sa suprugom i troje djece uspio napustiti oštećenu kuću.

“Stijene su se sudarile i otkotrljale niz brdo. Naše kuće nisu srušene u zemljotresu, polomile su ih stijene s brda. U naselju je srušeno 17 kuća, a četiri soobe su poginule, ima i povrijeđenih. Stijene su nam doslovce ulazile u kuće”, rekao je Dagli.

Drugi stanovnik ovog naselja Remzi Dogru je sipričao da je svjedočio iskrama koje su izazivali sudari stijena.

“Da nije bilo stijena, u našem naselju niko ne bi bio povrijeđen. Bježeći iz kuće vidio sam iskre izazvane sudarima stijena, izgledalo je poput munje. S jedne strane zemljotres, s jedne stijene, pa kuda. Molim Allaha da svakoga sačuva takvih momenata”, rekao je Dogru.

Broj poginulih u zemljotresima na jugu Turskoj dosegao je 47.975, potvrdila je u subotu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.