NaslovnicaZDKPolitikaKŠ ZDK: Epide...

KŠ ZDK: Epidemiološka situacija ulazi u fazu stabilizacije

Krizni štab Ministastva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) na svojoj 119. sjednici, razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), zaključio je da su svi epidemiološki indikatori u protekloj sedmici bili u padu, te da epidemiološka situacija u ovom kantonu ulazi u fazi stabilizacije.

Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 204, što čini kumulativnu incidencu od 56,7 na 100.000 stanovnika. Do 06. marta ukupno je potvrđeno 32.162 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 620. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je osam osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 2,2/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto niža u odnosu na prethodnu sedmicu (3,34).

Prema informaciji INZ-a, do sada je s jednom ili dvije doze vakcine imunizirano 34 posto stanovništva ZDK-a. U protekloj sedmici, najveći broj je onih koji su primili treću dozu (241 ili 0,08%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (29 ili 0,01%). Drugom dozom je vakcinisano 165 osoba (0,06%). Ako se uzme u obzir da je ne mali broj građana sa područja ZDK vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je ukupan broj vakcinisanih preko 44% odraslog stanovništva.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ-a dr. Adnan Jupić rekao je da je broj novooboljelih deset puta manji nego prije šest sedmica, te da omikron soj virusa doprinosi stvaranju kolektivnog imuniteta.

-Omikron soj još uvijek uzrokuje veliki broj novih pozitivnih slučajeva, ali sa puno blažom kliničkom slikom, tako da je ovo bio jedan oblik prirodne imunizacije. Prema analizama koje su rađene u proteklom periodu, u Federaciji BiH, gdje je epidemiološka situacija bolja nego u ostatku države, na ovaj način smo stekli imunitet preko 90 posto stanovništva i primakli se procentu koji bi opredijelio kolektivni imunitet – rekao je ministar Jupić.

Poboljšanje epidemiološke situacije osjete i u dvjema bolnicama u ovom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, gdje su hospitalizirana 33 pacijenta, a broj novohospitaliziranih u posljednjoj sedmici bio je 24, tako da stopa hospitalizacije iznosi 6,7 na 100.000 stanovnika.

Jupić je najavio da će KŠ naredne sedmice predložiti Vladi ZDK-a nove epidemiološke mjere, usklađene s mjerama Federalnog kriznog štaba, te izrazio nadu da će mjere u FBiH, s obzirom na povoljan razvoj situacije, uskoro biti dodatno liberalizirane.

Press služba ZDK

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.