KŠ “XXL Basket”: Želimo raditi sa djecom, ali su prostorije gotovo uništene

Na kraju jednog problema visočkog sporta počinje drugi problem

682

U članku koji ste mogli pročitati tokom jučerašnjeg dana na našem portalu govorili smo o obnovi rada Košarkaške škole “XXL Basket” iz Visokog, koja će nakon godinu i pol dana, koliko je trajao period bez trenažnog procesa škole, nastaviti sa radom. Svakako, redakcija našeg portala već duži period pisala je o problemima koji su pogađali ovaj sportski kolektiv, od samog starta kada je ova škola objavila prestanak rada i kada su se pojavile spekulacije o tome da uprava škole razmišlja o njenom gašenju, pa sve do ponovne Skupštine škole i do polovine puta za izlazak iz dubioze.

U nedjelju naša ekipa boravila je kod predsjednika škole, Avde Aždajića, koji nas je podrobnije upoznao sa stanjem u kojem se nalazi trenutno ovaj sportski kolektiv, kao i sa planovima za narednu sezonu.

– Prije svega želio bih da se zahvalim vašoj redakciji, koja je sve vrijeme predstavljala veliku podršku procesu oporavka škole. Nakon godinu dana i sabranih utisaka možemo s ponosom kazati kako škola više ne duguje nikome ništa, te kako smo prije nekih mjesec dana riješili sve tekuće probleme, a koji su se ticali finansija i koji su nas najviše mučili, pa u proteklih mjesec dana poslujemo u plusu, što se nije desilo već duži niz godina. Ukratko rečeno, kada sam prije godinu dana sa kolegama odlučio da ugasim školu nisam ni sanjao da ćemo doći u ovakvu situaciju da ipak vidim neki izlaz i perspektivu za košarku u Visokom. – govorio nam je Aždajić o lošem periodu i dubiozi, iz koje se škola izvukla.

Vraćen dug, ali novi problemi stižu?

Za vrijeme posjete predsjedniku škole boravili smo i u prostorijama koje su namijenjene za rad škole, a koje su nekoliko posljednjih godina neuslovne za rad i kojima je potrebna restauracija.

– Evo pogledajte ovdje s kakvim se mi problemima susrećemo. Ispasti će da mi samo kukamo sve vrijeme i tražimo pomoć drugih, ali vjerujte da smo mi sve izvore iscrpili do maksimuma vraćajući dugove. Imamo tim mladih ljudi koji su spremni raditi i koji će dati sve od sebe da djeci koja žele trenirati košarku obezbijede najbolje moguće uslove, ali glavni problem u svemu tome jesu finansije. Trenutno je plan da rekonstruišemo i saniramo ove prostorije koje, kao što vidite, nisu velike ali će poslužiti kao kancelarija škole, ali i kao prostor koji ćemo preurediti za edukaciju djece u okviru koje ćemo ih učiti ne samo o košarci već i o zdravim stilovima života, o jezicima, o informatičkim i drugim naukama koje su osnova snalaženja u današnjem svijetu. Imamo mnogo inžinjera i pedagoga u našim redovima, te želimo da poklonimo znanje djeci. – govorio nam je Aždajić, pokazujući napuknute zidove i vlagu u njima, kao i trošni krov i oluke prostorija, nastavljajući:

– Iskoristiti ću ovu priliku da pozovem sve privredne subjekte i prijatelje da se odazovu sa finansijskim sredstvima i pomognu u rekonstrukciji prostorija koje ćemo koristiti za potrebe škole i djece. Čak ne tražimo ni novac, ukoliko neko odluči da nam pomogne prepuštamo mu apsolutno prostorije dok se radovi izvode i mi nećemo imati dodira sa finansijama, pošto znamo kakva iskustva imaju mnogi investitori sa raznim kolektivima koji donirana sredstva pogrešno iskoriste. Fali naravno nama još mnogo stvari, od osnovne opreme, do nekog profesionalnog inventara koji služi za rad škole, ali eto primarna potreba sada je rješavanje prostorija škole, za ostalo ćemo se probati snaći radeći kroz projekte kojima ćemo pokušati donijeti novac u školu, kako bi sve usluge bile besplatne za svu djecu, što je krajnji plan uprave škole.

Poziv djeci – dođite, trenirajte, družimo se i živimo zdrav život kroz košarku!

Na kraju naše posjete Aždajić se zahvalio na podršci, te je pozvao sve dječake i djevojčice da se od četvrtka pridruže radu ove škole i uživaju u besplatnim aktivnostima koje ova škola organizuje na svom novom početku.

– Veoma mi je drago što, napokon, mogu pozvati svu djecu koja su trenirala prije kod nas, ali i koja tek žele da počnu sa košarkaškim treninzima, da nam se pridruže svakog četvrtka, počevši od narednog, 16. 04. i to u terminu od 17:30 do 19:00 sati u KSC “Mladost” Visoko. Ovo će biti dobra prezentacija za svu djecu i roditelje kako to izgledaju naši treninzi i šta će ih očekivati na početku naredne sezone.
Napomenuo bih da trenutno primamo u trenažni proces samo djecu rođenu 1997. godine i nakon te godine, a za treninge su im potrebni osnovna oprema koja se sastoji od: šorc/trenerka, majica/dres i patike za salu. I važna napomena, ovi sadržaji su apsolutno besplatni, pa dođite i družite se s nama svakog četvrtka!

Komentari

komentara