Krompir je služio i kao novac!

547

Krompir se koristi više od dvije hiljade godina.
Od krompira se može napraviti više od hiljadu vrsta jela. Osim što je ukusan, krompir je i veoma zdrav. Dobar je izvor složenih ugljenih-hidrata, vitamina C i B grupe, kao i minerala.

Krompir je nekada korišten kao novac. Za vrijeme zlatne groznice na Aljasci došlo je do krize hrane. Kopači zlata su tada plaćali krompir kao zlato. Bila je to trampa – koliko težine krompira, toliko težine zlata.

Južnoamerički Indijanci iz plemena Inka koristili su i gajili  krompir 200 godina prije nove ere.
Krompir se u Evropu veoma sporo probijao. Donijeli su ga Španci i prvo je gajen na sjeveru Španije.
Poslije Španaca počeli su da ga gaje Irci.
Godine 1845. cjelokupni rod krompira je uništilo neko oboljenje pa je nastupila glad u ovoj zemlji. Uslijedilo je veliko iseljavanje Iraca u Ameriku.
Širenje krompira u Francusku išlo je veoma sporo i teško. Sa ciljem da se afirmiše kao hrana održavane su gozbe kao promocije. Na njima su služena isključivo jela od krompira. Ali, čuvena Marija Antoaneta, supruga Luja XV, nosila je cvijet krompira u kosi, a jela od krompira nije rado vidjala u svom tanjiru.

Krompir je prvo povrće i uopšte biljka koju su astronauti gajili u svemirskom brodu. Neki naučnici misle da će krompir biti prva gajena biljka koju će ljudi ponijeti na druge planete.

Prvi pomfrit pojavio se u SAD u vrijeme predsjednika Tomasa Džefersona. U ovoj zemlji pojavio se i prvi čips. Jedan nervozni bogataš je vratio još nervoznijem kuharu široko isječeni krompir. Ovaj ga je isjekao na listiće kao papir, ispržio u vrelom ulju i posoljene servirao bogatašu. On se oduševio i poslije u svim restoranima tražio tako pripremljen krompir.

Komentari

komentara