Krizni štab FBiH: Ublažene mjere zabrane kretanja mlađim i starijim

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je da je do danas u 16 sati u FBiH potvrđeno 289 pozitivnih slučajeva na koronavirus, od čega je danas zabilježen 41 slučaj.

Čerkez je istakao da je došlo do određenih promjena u režimu kretanja osoba preko 65 godina.

Podsjetio je sve građane da je veoma važno da se pridržavaju mjera lične zaštite, a naročito u narednih pet dana, kada je omogućeno kretanje osobama preko 65 godina do 12 sati.

– Zamolio bih sve sugrađane drugih dobnih skupina da pokušaju da u tom vremenu izbjegnu kretanje, a posebno da izbjegnu boravak na mjestima gdje se podižu penzije, u poštama, u uredima ili trgovinama – kazao je Čerkez.

Ponovo je zamolio građane da pokušaju u period do 12 sati naredne nedjelje da ne izlaze vani, i da u tom period omoguće slobodu kretanja osobama starije životne dobi.

– Pratit ćemo kako se ovo odvija, i sukladno tome i u narednom period donositi određene mjere koje će doprinijeti stabilnosti situacije kao što je trenutno slučaj – dodao je Čerkez.Direktor FUCZ Fahrudin Solak ističe da je danas donesena naredba kojom je modificirana zabrana kretanja.

– Prije svega to se odnosi na zabranu kretanja penzionera, gdje smo omogućili sljedeće sedmice od ponedjeljka do petka u periodu od 8-12 sati odlazak penzionera po mirovinu – pojasnio je Solak.

U toj naredbi omogućeno je i da se djeca mogu prevoziti s jedne lokacije na drugu u automobilima.

Bit će dozvoljen rad i prodavnicama bijele tehnike, zbog učestalih upita građana da im se omogući da zamijene pokvareni ili kupe novi električni uređaj.

Prema njegovim riječima, uvođenje totalne zabrane kretanja, o čemu su pisali pojedini mediji, je krajnja mjera, odnosno kad se nijednom drugom mjerom ne mogne smanjiti efekat širenja koronavirusa.

– To će biti zadnja mjera koju ćemo uvesti. Danas je bilo riječi o tome da za to postoji mogućnost, ali ne da se to desi danas, niti da se ta mjera donese danas pa da se odmah počne primjenjivati sutra. Takve stvari se nikad neće uraditi, i svakako nema razloga ni za paniku, ni za brigu – dodao je Solak.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović kaže da su do ovog trenutka pod mjere izolacije stavljena 21.554 putnika.

– Očigledan je pad putnika koji ulaze u BiH. Razlike u tim podacima su od 50-100 putnika dnevno – pojasnio je Ajdinović, dodajući da je jučer u BiH ušlo ukupno 470 putnika putem graničnih prelaza za koje su nadležni federalni sanitarni inspektori.

Sa današnjim danom mjere izolacije ističu za 2.311 osoba, a sveukupno te mjere istekle su za 12.149 osoba.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čerkez je rekao da jučerašnji slučaj sa Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a nije uticao na funkcioniranje zdravstvenog sistema.

– Naravno, nikome nije drago kada bilo koji dio zdravstvenog sistema bude van funkcije. Uvijek postoje alternativni planovi, a sigurno je da građani BiH u ovom trenutku neće trpjeti nikakve posljedice, jer zdravstveni sistem funkcionira. Imamo alternativne planove, imamo uvijek nove mjere, pratimo svakodnevno, komuniciramo, i možete biti sigurni da sistem funkcionira kako treba – istakao je Čerkez.

Naglasio je kako se poduzimaju sve mjere da bi se spriječio ulazak koronavirusa u zdravstvene ustanove i da bi sistem ostao u punoj funkciji.

– Što se tiče opreme, ja mogu odgovorno reći da nije problem u ovom slučaju apsolutno nikakav nedostatak opreme – ustvrdio je Čerkez.

Na pitanje šta bi u praksi značilo uvođenje potpune karantene u FBiH, Čerkez je ponovio kako je to krajnja mjera koja bi se poduzela.

– Mi još uvijek o tim stvarima ni razgovarali. Pratimo situaciju, vidimo da naši sugrađani najvećim dijelom poštuju sve mjere, tako da ta mjera apsolutno nema smisla u ovom trenutku – odgovorio je Čerkez.

Uvođenje potpune karantene, kako je naveo, imalo bi smisla ako “vidimo da ulazimo u neke scenarije koje ne bismo željeli”.

(Vijesti.ba)