BiHKriminalizacija klevete i uvrede: Rasprave su samo farsa

Kriminalizacija klevete i uvrede: Rasprave su samo farsa

Izmjene Krivičnog zakona RS-a kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda i dalje su predmet interesovanja domaće, ali i međunarodne javnosti, jer su, kako se navodi, u suprotnosti sa mnogim demokratskim principima i predstavljaju novi pritisak na ionako krhku slobodu medija, ali i uopćeno slobodu govora. Završene su i javne rasprave, ali je entitetska vlast i dalje opredijeljena da usvoji ovo poprilično represivno zakonsko rješenje.

Novinari i aktivisti protestuju, ali vlast, čini se, uopće ne haje. Iako je zaključkom Narodne skupštine predviđeno da će u roku od dva mjeseca biti održane javne konsultacije i da će biti razmotrene sve primjedbe, rukovodstvo ovog entiteta je već najavilo da će izmjene Krivičnog zakona vrlo brzo biti usvojene.

Kako je poručio predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD), to će biti usvojeno na sljedećoj sjednici Narodne skupštine – ako Vlada dostavi: „Bit će dostavljeno – i to je zakon koji nije uperen protiv novinara i medija. To je jedna spekulacija koja je nametnuta javnosti, to je zakon koji će regulisati na najbolji mogući način tu oblast“.

Ovu izjavu Dodik je dao u trenutku održavanja javnih rasprava. Novinari kažu da je iz ovih izjava vidljivo da su rasprave samo farsa jer, očigledno, vlast ne želi da čuje drugi glas.

„Ovo sve je pro forme i uvredljivo za dio novinarske zajednice, tako da mi napuštamo javnu raspravu i očekujemo da povučete ove sporne odredbe koje nisu u duhu evropskog zakonodavstva“, izjavila je Milanka Kovačević, novinarka portala Direkt.

I iz institucije ombudsmana kažu da ih niko nije konsultovao kada je bilo riječi o izmjeni zakona, ali da su jasno izrazili svoje mišljenje.

„Moram reći da nisam sretan sa mnogim odredbama takvog zakona. Međutim, ima u praksi ima rješenja koja su projektovana na sličan. Mi možemo prigovoriti visini sankcija i slično“, istakao je Nevenko Vranješ, ombudsman BiH za ljudska prava.

Brojni stručnjaci upozoravaju, cilj je samo jedan – ograničiti slobodu govora.

„Onaj ko vlada tim prostorom, ko je imao priliku da ga na osnovu postojeće zakonske regulative na pravilan način afirmiše i sankcioniše – oni potežu ono što izaziva podozrenje. Sve liči na gušenje svakog oponentskog glasa“, ističe Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.

Vuković dodaje kako postoji nasušna potreba da se suzbiju kleveta i uvreda i sve ono što ugrožava i društvo i ljude kao pojedince. Međutim, zakoni i namjere su problematični, posebno u društvu u kojem vlada autoritarna politička kultura gdje je sve manji broj kritičkih glasova i sve manja sloboda.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE