Kriminal stanuje u KVP-u: Ćelamovi poslušnici ne žele upisati novi sastav NO Bosnalijeka

Ponovljena sjednica Skupštine Bosnalijeka zakazana za 10. mart ove godine naprasno je otkazana noć prije, tačnije u 23 sata 9. marta, putem maila koji je uputio Adnan Hadžić. Kao razlog je navedena tehnička nemogućnost održavanja Skupštine, što je nonsens i predstavlja posljednje pokušaje vladara u kompaniji da onemoguće legitiman izbor novog saziva Nadzornog odbora.

ODGOVOR TUŽILAŠTVU

Tužilaštvo KS-a dostavilo je svim kompanijama, bankama, dokument u kojim ih obavještava da je imovina svih lica u predmetima Bosnalijek i Profit, kao i njihovih bližnjih, blokirana, da su im uskraćena sva prava, te upozorava da se Tužilaštvu mora odmah dostaviti informacija ukoliko bude aktivnosti u vezi s ovim pitanjima. Isti takav dokument je dostavljen i Registru vrijednosnih papira (RVP), kao prvoj instanci koja je odgovorna za čuvanje vrijednosnih papira i provedbu odluke Suda. Tužilaštvo je decidirano dalo uputstvo kako postupiti u ovom slučaju.

Tu na scenu stupa Alma Klino, vrsni pravnik RVP-a, koja nakon što dobija informaciju Tužilaštva, odgovara dopisom u kojem traži da joj se pojasni šta to znači?! Almu Klino na mjesto pravnika u RVP-u je postavio Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH (KVP) i optuženi u Profitu, dok joj muž radi u istoj toj komisiji, na mjestu načelnika sektora za sprovođenje upisa članova NO u registar emitenata.

Nakon naprasne odluke Adnana Hadžića da otkaže Skupštinu dioničara, dioničari su ipak zasjedali i u skladu sa zakonom jednoglasno donijeli odluke. Izabran je novi NO, u skladu sa zakonskim odredbama. Jedina tehnička nemogućnost održavanja Skupštine, na koju se upravo i pozvao Hadžić, jeste što nisu mogli biti prisutni osumnjičeni za nezakonite radnje sa direktorom Bosnalijeka Nedimom Uzunovićem na čelu, jer im je Tužilaštvo uskratilo sva dionička prava.

Odluke donesene na Skupštini dioničara uredno su dostavljene Komisiji na upis novog NO, međutim, to do danas nije učinjeno. Kao razlog uposlenici Komisije navode da na odlukama nema potpisa direktora – osumnjičenog u akciji Bosnalijek, koji je malo prije održavanja Skupštine pušten iz pritvora i kojem je kao mjera određena zabrana ulaska u kompaniju, te upotreba pečata koji legalno smijenjeni NO nije htio ustupiti. Postavlja se pitanje kakva je razlika između upisa ovog NO i na isti način prethodno izabranog i upisanog Odbora?

Prethodni NO sa Edinom Dizdarom na čelu (također optuženim u Profitu) nelegalno je upisan bez potpisa predsjednika Zveleva i bez prethodno održane sjednice Komisije. Upis je izvršio predsjednik Komisije za vrijednosne papire Hasan Ćelam lično. Tako upisan NO je nastavio provoditi kriminalne aktivnosti, pri čemu je nanio višemilionsku štetu i Bosnalijeku i njegovim dioničarima.

Slična situacija poput ove martovske u Bosnalijeku desila se i u Rudniku mrkog uglja Banovići 2019. godine. Skupština je održana u Sarajevu na kojoj je razriješen stari i imenovan novi NO. Novim članovima nije bio dozvoljen ulazak u poslovne prostorije Društva, te su Skupštinu održali na drugom mjestu. Isti taj novoizabrani NO Komisija za vrijednosne papire je upisala u registar emitenata. Adnan Hadžić, glavni akter otkazivanja ponovljene Skupštine dioničara, bio je na dženazi ocu Ifeta Kline, iz čega je jasno da su veliki prijatelji.

KUĆNI PRIJATELJI

A Ifet Klino, Senad Terzić, Dejan Davidović, Amra Hasečić i Edin Gičević rade nadzor upisa novoizabranog NO u Bosnalijeku i traže očitovanje povodom održavanja Skupštine i na njoj donesenih odluka od uprave Bosnalijeka. Istovremeno ne provode nadzor kod osoba kod kojih je sva dokumentacija sa te sjednice. Da uposlenici Komisije imaju poslovno čvrste veze sa Bosnalijekom, govori i činjenica da suprug jedne od uposlenica KVP-a koja radi na upisu novoizbranog NO Amre Hasečić ima firmu koja trguje medicinskom opremom. I ona nije jedina.

Romeo Zelenika, sadašnji član KVP-a, kućni je prijatelj Zijada Blekića (optužen u više predmeta, među kojima je i Profit) i bivši direktor zatvora koji je odbio sarađivati sa FUP-om, te predati dokumentaciju za osuđenika Dominika Ilijaševića Comu. Ilijaševiću je omogućio da pobjegne iz zatvora nakon što mu je određen dopust, nakon čega je FUP protiv njega podnio Tužiteljstvu izvještaj o počinjenom organizovanom kriminalu, što je izuzetna biografija za ovako odgovorno radno mjesto.

Oslobodjenje / Visoko.co.ba

 

 

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.