Kremasta čuda za svako doba dana!

418

Krema od sira s jagodama

Sastojci:

  • 100 g svježeg sira
  • 200 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 1 paketić burbon vanilije
  • 1 jaje
  • 5 većih jagoda
  • kašika šećera

 

Priprema:

Namastite kalupe (može i one za muffine) i ugrijte peć na 170°C. Mikserom mješajte sireve sa šećerom i vanilin šećerom pa na kraju dodajte i jaje.

Miješajte sve dok ne dobijete posve kremastu smjesu. Izlijte smjesu u kalupe.

Usitnite jagode pa im dodajte šećer. Po jednu kašiku smjese od jagoda prelijte po kremi od sira i izmiješajte da dobijete šare. Pecite 20-ak minuta.

Krema od bijele čokolade sa šumskim jagodama

Sastojci: 

  • 100 g bijele čokolade
  • 60 g putera
  • 200 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 2 kašike šećera + još malo za posipanje
  • šaka šumskih jagoda ili bobica po vašem izboru

Priprema:

Nad parom otopite čokoladu i puter, kad se otope dodajte im mlijeko. Sve dobro promiješajte kako bi se povezalo.

U drugoj zdjelici mutite jaja sa šećerom (količinu šećera slobodno smanjite ako ne volite preslatko jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka). Dobro ih umutite da posvijetle i malo se zapjene.

Dodajte par kašika smjese od čokolade jajima kako bi ih malo ugrijali pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu nad parom.

Nastavite sve kuhati nad parom i energično miješati pjenjačom dok se ne stisne i postane kremasto. Ne traje vam to predugo, nekih 4 – 5 minuta. Znat ćete da se miješnju bliži kraj kad pjenjača bude ostavljala tragove u kremi.

Kuhanu kremu prebacite odmah u male posudice u kojima ćete je poslužiti i dobro je ohladite. Posudice mogu biti teglice ili šolje za kafu ili čak zdjelice.

Na kraju posipajte sve jagodama i uživajte.

 

 

Komentari

komentara