NaslovnicaSvijetKraljica Eliz...

Kraljica Elizabetha II se u više navrata susretala sa Josipom Brozom Titom

Iako nam je bivša država SRFJ slovila u svijetu za komunističku, kraljicu Elizabethu II to nije spriječilo da u oktobru 1972. godine prihvati poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita i dođe u zvaničnu posjetu. S kraljicom su doputovali suprug princ Phillip i kćerka princeza Anne, a Tito i njegova supruga Jovanka su ih dočekali na aerodromu u jugoslavenskoj prijestonici. Kraljica je boravila u Beogradu, Titogradu, Dubrovniku, Zagrebu i na Brijunima. Bila je fascinirana dočekom i toplim prijemom, ali i veoma opuštena. Bila je to njena prva posjeta nekoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope i zato je bila na udaru kritika.

Ipak, nije to bio njen prvi susret sa Titom o čemu je, između ostalog, u našoj emisiji Svijet, govorio stručnjak za međunarodne odnose Neven Anđelić.

“Tokom Hladnog rata ona je bila vladarka koja je prva od zapadnoevropskih zemalja primila lidera jedne komunističke zemlje – to se desilo 1953. godine, kada je Josip Broz Tito doputovao iz Jugoslavije na brodu Galeb i uplovio Temzom u London. Puno je nekih stvari koje je ona obilježila iako zvanično nepolitična-apolitična, kako bi trebala biti vrlo pažljiva, jer je vodila računa o takvom utisku u javnosti”, kazao je Anđelić.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.