NaslovnicaPreporukaKostur dinosa...

Kostur dinosaursa prvi put na aukciji

Aukcijska kuća “Sotheby's” najavljuje da će se prvi put kao predmet licitacije pojaviti kostur dinosaurusa. Kako je navedeno, očekuje se da će kostur dinosaura “gorgosaurusa” postići cijenu između pet i osam miliona američkih dolara. Aukcijska kuća napominje da je dinosaurusov kostur visok tri metra i dug 6,70 metara.

“Sotheby's” navode da je to “jedan od najvrijednijih dinosaura koji su se ikad pojavili na tržištu”. “Gorgosaurus” je hodao Zemljom prije, otprilike, 77 miliona godina.

Odrasli mužjak, čiji će kostur biti na aukciji, težio je oko dvije tone, a bio je nešto manji od svog poznatijeg rođaka “tiranosaurusa rexa”. Paleontolozi tvrde da je bio žešći i brži od “tiranosaurusa rexa” i da je imao jači zagriz.

Kostur je otkriven u formaciji rijeke Judit, u blizini Havrea, u američkoj saveznoj državi Montana 2018. godine.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.