SvijetRegijaKosovo i SAD-a potpisali Sporazum protiv manipulacije informacijama iz stranih država

Kosovo i SAD-a potpisali Sporazum protiv manipulacije informacijama iz stranih država

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je podsekretarku SAD-a za javnu diplomatiju Elizabeth Allen s kojom je potpisala Sporazuma o razumijevanju između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Kosova protiv manipulacije informacijama iz stranih država.

U izjavi za medije nakon sastanka i potpisivanja sporazuma, Osmani je izjavila da posjeta podsekretarke Allen i potpisani sporazum svjedoče obostranoj posvećenosti saradnji u borbi protiv zajedničkih izazova. Osmani je kazala da je ovaj sporazum dokaz daljeg oznaženja odnosa između Kosova i SAD-a.

Kosovska predsjednica je ocijenila da kampanje dezinformacija predstavlja veliku prijetnju stabilnosti i nacionalnoj bezbjednosti Kosova, ali Zapadnog Balkana u cjelini. Istakla je da ni Kosovo nije pošteđeno dezinformacija i kibernetski napada, koji se inteziviraju kao rezultat uticaja Rusije u regionu, preko njenog satelita Srbije.

“Današnji sporazum olakšava razmjenu informacija, stručnosti i najboljih praksi između Kosova i SAD u borbi protiv manipulacije informacijama. Ovaj sporazum o razumijevanju će, takođe, promovisati kontinuiranu i veću saradnju između javnih institucija u zemlji, organizacija civilnog društva, medija na Kosovu i svih zainteresovanih strana“, naglasila je Osmani.

Podsekretarka Allen je istakla da je sa Osmani razgovarala o koracima na evroatlanskom putu Kosova, preko Zajednice opština sa srpskom većinom. Kako je kazala, razgovarale su i o ulaganjima u mlade i obrazovanje, kako bi se obezbijedila svijetla budućnost za Kosovo.

U vezi s potpisanim sporazumom, Allen je kazala da su dezinformacije sve veći problem i da bilateralni pristup može pomoći u borbi protiv njih.

“Memorandum o razumijevanju koji smo ovog jutra potpisali formalizovao je naš odnos razmjene informacija i saradnju u borbi protiv dezinformacija“, rekla je Allen, zahvalivši se Osmani na pomoći daljem razvoju pozitivnih odnosa između dvije zemlje.

Ona je dodala da su sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu ključni prioritet, koji je naglasila na svim sastancima koje je imala tokom posjete državama regiona, uz ocjenu da je NATO tokom svoje istorije imao vitalnu ulogu u zaštiti svojih država.

Američka podsekretarka Allen sastala se i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE