ZDKKoronavirus kroz obrazovni sistem u ZDK-u: Došlo je neočekivano, nismo znali da...

Koronavirus kroz obrazovni sistem u ZDK-u: Došlo je neočekivano, nismo znali da ćemo ovu školsku godinu završiti na ovakav način

Pojava koronavirusa u našoj zemlji i prvi slučajevi oboljelih su upućivali na ozbiljnost situacije. Prekid nastave iz sigurnosnih razloga je bio neminovan, te su stoga obrazovne institucije širom Bosne i Hercegovine bile primorane da se prilagode online procesu školovanja.

Za Visoko.co.ba piše: Aida Alić

Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” iz Kaknja samo je jedna od onih koja je morala zatvoriti školska vrata svojim učenicima.

Elmir Delibašić

“Veoma sam se iznenadio, jer je ovaj virus došao naglo u Evropu iz Azije, tee smo svakodnevno slušali medijske izvještaje iz Kine i činio nam se daleko. Ali kada se počeo širiti kod nas bio sam u nevjerici. Također, kada sam saznao da se škola obustavlja i da sve staje, nisam mogao vjerovati”, kazao nam je Elmir Delibašić, profesor iz ove pkole.

Kada je donesena odluka o izvođenju nastave putem online alata, svi profesori i uprava škole su jako ozbiljno pristupili zadatku. Organizirali su se u kratkom vremenu koristeći različite platforme kako bi se nastava organizovala.

“Prosvjetni radnici tokom svog rada naučili su na razne nepredvidljive situacije, kojima se brzo prilagode. Tako i u ovom slučaju. Nakon održane sjednice Nastavničkog vijeća, dogovorili smo se na koji način imamo tehničku mogućnost izvođenja online nastave. Nažalost, naša škola, kao i veliki broj drugih u ZDK, nije opremljena za ovakav vid nastave, ne postoji jedinstvena školska platforma u informatičkom pogledu, tako da smo se morali osloniti na lična sredstva, sami se snalaziti i za veoma kratko vrijeme odgovoriti ovom izazovu. Kako mi, tako i naši učenici koji nas prate u radu”, istaknula je profesorica Nevzeta Begić.

Na pitanje kakav je bio odgovor učenika na ovu situaciju, da li su imali neku dozu straha, odgovor nam je dala profesori iz ove škole kazali su nam:

“Postojala je briga oko svega, postavljali smo sebi mnogobrojna pitanja. Hoćemo li moći zadovoljiti i uspjeti na ovaj način organizovati nastavu s vlastitim pomagalima s kojima smo raspolagali, raspolažemo. Na koji način i kako objasniti neke nastavne jedinice koje su ionako komplikovane u redovnoj nastavi. Pokušali smo na mnoge načine da olakšamo svojim učenicima. Učenici su se jako dobro snašli u svemu ovome, možda čak i neočekivano dobro. Jesu bili profesori ti koji su im davali i slali instrukcije, ali ipak ovakav vid nastave primorava učenika da sam istražuje i radi”.

Online nastava ne može nikada zamijeniti redovnu nastavu, jer živu riječ i komunikaciju ništa ne može zamijeniti. Stoga učenici se raduju danu kada će ponovo učiti u svojim učionicama, sa svojim profesorima.

Nevzeta Begić

Na pitanje da li je bilo nekih problema tokom realizacije online nastave profesori otkrivaju da su to neizbježne situacije, ali da su uspjeli pronaći rješenja za sve njih.

“Ondje gdje se radi, neizbježni su i problemi. Prosvjetni radnici se sami snalaze, koriste vlastita sredstva, podrazumijeva se da imamo internet, kompjutere, dobru konekciju, znanje i umijeće u održavanju online nastave, za koju nismo imali do sada edukacija. Iste probleme, nažalost, imaju i roditelji naših učenika, posebno oni koji imaju više djece u porodici i koji nemaju stalni internet, kompjutere, to jeste tehničke mogućnosti da svi mogu pratiti nastavu. Ti problemi učenika su se, srećom, velikim dijelom riješili saradnjom škole i BH Telecoma”, objasnila nam je profesorica Begić.

Pedagogica STŠ “Kemal Kapetanović” Muamera Isić dodala je da je pandemija koronavirusa utjecala loše na sve sfere života, ali da iz svake situacije treba uzeti ono najbolje.

Muamera Isić

“Pandemija je loše uticala na sve sfere života, pa tako i na obrazovanje. Učenici su uskraćeni za mnogo toga u odgojno-obrazovnom radu, pogotovo maturanti. S druge strane, uvidjele su se mogućnosti drugačijeg pristupa nastavi, barem u našem kantonu do sada nismo imali takve mogućnosti. Iz svake situacije treba uvijek uzeti ono najbolje”, dodala je pedagogica Isić.

Na kraju razgovora, profesori i zaposlenici STŠ “Kemal Kapetanović” iz Kaknaj uputili su i nekoliko poruka za sve maturante širom BiH, prvoj generaciji učenika koji svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju u doba koronavirusa.

“Želim im svu sreću, da se bave stvarima koje vole, kojima će ostvariti svoje snove i kojima će doprinositi sebi i društvu. Moja poruka je da budu dobri ljudi, moralni, čestiti i vrijedni u svim segmentima svog života i da rade na sebi i uče i dalje u životu i razvijaju svoje sposobnosti i kompetencije. Svim maturantima želim sretan završetak jednog životnog ciklusa i sve najbolje u nastavku života… ”

“Ovo je nepredviđena situacija. Niko nije znao da će ovoliko trajati. Poručujem maturantima da u tom kontekstu i posmatraju ovaj period. Period o kojem će se pričati i koji ćemo pamtiti, isto kao i što ćemo pamtiti jednu divnu generaciju mladih ljudi, koja je završila svoje srednjoškolsko obrazovanje ‘u doba korone’, pred kojima tek slijedi život. Život koji će ih odnijetii na razne strane, neke možda čak i u timove za proizvodnju lijeka upravo protiv korone, nikad se ne zna… Omladino, sretno i sve najbolje!”

“Obrazovanje je jedan sastavni dio života svih nas. Tako da se iskreno nadam da nikada nećete zaboraviti da smo mi profesori ti koji smo vas svemu dosadašnjem naučili (što se tiče obrazovanja) i da ćete na tome biti zahvalni i da ćete cijeniti naš trud i napor uprskos situaciji. Mi ćemo vas pamtiti kao “covid generaciju”, takvi se baš i ne zaboravljaju iz puno razloga. Bili ste sjajni, nezaboravni i bez ove situacije. Biti dio ove generacije je lijep osjećaj i jedno veliko zadovoljstvo.”

“Dragi maturanti, na prvom velikom raskršću vašeg obrazovanja našli ste se u jako neubičajnim uslovima. Prekinut je za vas najznačajniji dio srednjoškolskog obrazovanja. Niste tome krivi i u tome niste sami. Iz ove situacije izvucite najpozitivnije stvari. Vi uvijek možete drugačije, bolje, orginalnije. Na obrazovnom putu, koji je pred vama, koristite najpozitivnije stvari koje ste naučili u školi, u redovnoj i online nastavi. Prva ste generacija maturanata koja završava svoje školovanje na ovakav način. Budite i dalje prvi u svemu što budete radili. Sretno!”

 

*Tekst autorice Aide Alić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Aida Alić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE