Korona zakon: Od ukupno 488 miliona utrošeno samo 90

Od 488 miliona maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primjenu “korona zakona” utrošeno je samo 90 miliona. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti, novim rebalansom trebao biti vraćen u budžet.

Dok se spekulira gdje će preostali novac biti utrošen, privredni subjekti još saniraju štete.
Samo 18 posto sredstava koja su planirana za sanaciju ekonomskih posljedica u Federaciji BiH utrošeno je za subvencioniranje poreza i doprinosa privrednim subjektima.

Za ostatak sredstava namjena se još ne zna,izvješatava BHRT.

Na brojne upite prema Vladi Federacije BiH i ministarstvima o namjeni utroška preostalih više od 390 miliona, nema odgovora. U međuvremnu, nastale štete, koje su prema svemu sudeći nemjerljive, još se saniraju. Obećane subvencije još nisu isplaćene privrednicima koji su imali i 100-postotne gubitke. Slučaj je to i kod vlasnice vrtića, Dženane Bundić.

-Još uvijek nam nisu isplatili doprinose na plate i zdravstveno osiguranje. Neke moje uposlenice su išle da ovjere knjižice jer nije uplaćeno ni za april ni maj ni juni. Nije ispunjeno to što je obećano. Ostali su nam dužni juni. Sumnjam da će biti do kraja godine.

Ejub Kučuk iz “Glasa malih biznisa” da će ispalta subvencija još dugo trajati. – Troškovi firmi su i mnogo veći nego što su subvencije i plate. Mnoge su pred kolapsom, kaže Kučuk.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže da da li je uslov za dobijanje kredita Međunarodnog monetarnog fonda bila pomoć privredi ili popunjavanje budžetskih rupa.
– Međunarodni monetarni fond kroz aranžman brzog finansiranja nije odredio neku posebnu namjenu. Dakle, ovo nisu namjenska kreditna sredstva kao inače aranžmani ovog fonda i vlada će ovo moći da koristi za održavanje budžetske potrošnje, dakle tekuće potrošnje, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Fedraciju BiH, kako tvrdi Čavalić, tek čeka teška jesen. Od oktobra se, kako procjenjuje, može očekivati prava ekonomska kriza. Nepohodno će biti donijeti i “korona 2 zakon” ili neko drugo rješenje, navodi BHRT.