Koristeći ovaj recept ćete uspjeti napraviti sočnu pitu od jabuka u čijem okusu ćete uživati.
Za pitu vam je potrebno: 500 grama jufke, kilogram jabuka, 150 grama oraha, 1/2 kašičice cimeta, 100 grama smeđeg šećera i ulje. Za agdu vam je potrebno: 500 mililitara vode, 150 – 200 grama šećera, kesica vanilinog šećera.
Kuhajte agdu od vode, šećera i vanilinog šećera na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Ovaj proces otprilike traje pola sata. Ogulite i izrendajte jabuke te dodajte smeđi šećer i cimet.
Uzmite po tri lista jufke, svaki list premažite s malo uljamalo sa uljem i stavljajte jednu jufku na drugu. Stavite četiri-pet kašika smjese od jabuka i zarolajte jufku u rolat. Slažite na pouljen pleh. Nastavite tako sve dok ne potrošite jufku.
Premažite pitu s malo ulja. Pecite na 200 stepeni otprilike 20 – 25 minuta. Hladnom agdom zalijte vruću pitu. Sačekajte da se ohladi i izrežite na male komade.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.