NaslovnicaPreporukaKorisnici Fac...

Korisnici Facebooka i Instagrama u Evropi mogu da odahnu

Brojni korisnici Facebooka i Instagrama mogu da odahnu, jer su iz Mete i zvanično objavili da nemaju namjere da napuste Evropu.

Nedavno su se po društvenim mrežama proširile informacije da su iz Mete zaprijetili da će, zbog problema sa evropskim propisima oko transfera ličnih podataka između EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), možda ugasiti Facebook i Instagram na području EU, prenosi Capital.ba.

S obzirom na to koliko građana EU koristi te servise, ali i koliko Meta zarađuje od svojih evropskih korisnika, taj scenario je djelovao prilično nevjerovatno, jer s njim niko ne bi profitirao. Za one koji su se ipak uplašili da bi Mark Zuckerberg mogao da digne sidro iz Evrope, iz Mete stiže umirujuća vijest da ne namjeravaju da ugase svoje servise u Evropi.

U saopštenju navode da su informacije o njihovoj navodnoj prijetnji napuštanjem Evrope neistinite: Nemamo nikakvu želju da se povučemo iz Evrope.

Razlozi koju su doveli do širenja tih informacija nalaze se u njihovim poslovnim izvještajima koje su, kao kompanija čijim se dionicama javno trguje na berzi, obavezni da objave. Također su dužni javnost da upozore na potencijalne rizike u poslovanju, a kao jedan od rizika nabrojali su i probleme oko mehanizma transfera podataka između EU i SAD-a koje su predstavili kao prijetnju njihovom pružanju usluga evropskim korisnicima i cjelokupnom poslovanju u Evropi.

Trenutno se čini da međunarodni transfer podataka nije njihova najveća briga. Vrijednost kompanije pala je u jednom danu za gotovo 240 miliona USD, registrovali su drastičan pad broja korisnika, a TikTok im opasno prijeti.

Francuski i njemački političari ranije su komentarisali mogućnost povlačenja ovih društvenih mreža iz Evrope, navodeći da bi im bilo dobro i bez njih. “Nakon što sam bio hakovan, četiri godine sam živio bez Facebook-a i Twitter-a i život je bio fantastičan”, rekao je ranije njemački ministar ekonomije Robert Habek.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/capital.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.