ZanimljivostiKonzumiranjem ovih pet namirnica ubrzajte rast kose

Konzumiranjem ovih pet namirnica ubrzajte rast kose

Kosa mjesečno raste jedan centimetar, ali postoje ljudi koji imaju genetske predispozicije za sporiji rast kose. Mnogi zbog toga posežu za raznim kozmetičkim preparatima i maskama, ali se odlučuju i na promjenu prehrane da bi poboljšali rast kose.

Pravilna prehrana, ali i njega izuzetno su važne ukoliko želite da vaša kosa bude zdrava i gusta. Debljina kose zavisi od dobi osobe, ali i životnom stilu. Prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, ali i stres loše utječu na kosu. Također, aparati za sušenje i oblikovanje kose mogu oštetiti vlasi.

Ukoliko imate problema sa opadanjem kose i želite poboljšati rast od velike koristi bit će vam namirnice bogate esecijalnim vitaminima i mineralima.

Konzumiranjem ovih pet namirnica možete postaći rast, ali i učiniti vašu kosu jačom i gušćom.

Kamilica

Kamilica je ljekovita biljka koja se najčešće konzumira kao čaja, a preporučuje se bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, bolova u stomaku, a dobar je i za smirenje. Međutim, ova dragocjena biljka bogata je antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprječavaju opadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija.

Krastavac

Iako je glavni sastojak salata, krastavac se često koristi i za njegu. Također, sastavni je dio brojnih kozmetičkih preparata. Sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Špinat

Ukoliko patite od nedostatka željeza to može prouzrokovati opadanje kose. Kada je nivo željeza u krvi nizak, kiseonik i hranjive materije ne uspjevaju stići do krajnjih odredišta te tako i folikule dlake ostaju uskraćene za nutritijente što rezultira smanjenjem rasta kose. Također, može doći do tanjenja vlasi, ali povećanog opadanja. Stoga vrlo je važno konzumirati namirnice bogate željezom u prvom redu špinat. Špinat osim željeza sadrži vitamine i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten.Također, špinat djeluje kao antioksidans s obzirom da je izvor flavonoida i karotenoida.

Citrusi

Vitamin C je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, pomaže bržoj apsorpciji željeza, ali i postiće rast kose. Osobe koje unose dovoljnu količinu vitamin C imaju jaku, gustu i zdravu kosu. Ukoliko želite da vaša kosa bude zdrava i bujna konzumirajte što više narandži, limuna i drugih citrusa.

Orašasti plodovi

Saveznik našeg zdravlja zasigurno su orašasti podovi koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, a neophodne su za normalno funkcionisanje našeg organizma. Omega-3 masne kiseline zaštitno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali na probavni sistem. Međutim, konzumiranje orašastih polodova može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njen rast.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE