ZanimljivostiKontrolišite unos kofeina u trudnoći, preporučljivo 200 mg dnevno

Kontrolišite unos kofeina u trudnoći, preporučljivo 200 mg dnevno

Tokom trudnoće trebate paziti na mnoge stvari pogotovo na ono što unosite u organizam. To se prije svega odnosi na konzumiranje kofeina bilo u obliku kafe ili čaja.

Kofein se prirodno nalazi u različitim namirnicama, uključujući između ostalog, crni i zeleni čaj, kafu, gazirana i neka energetska pića, čokoladi, a riječ je zapravo o stimulansu koji vas drži budnim.

Kofein blago povećava krvni pritisak i otkucaje srca kao i količinu urina koje vaše tijelo stvara. Može uzrokovati nervozu, probavne smetnje ili probleme sa spavanjem.

Tokom trudnoće postoji mogućnost da dodatno budete osjetljivi na kofein jer će vam trebati više vremena da “očistite” organizam od njega nego kada niste u drugom stanju. Također vam može stvarati mučninu ili nesvjesticu.

Kofein u trudnoći prolazi kroz posteljicu (placentu) do vaše bebe. Posteljica raste u vašoj materici i opskrbljuje bebu hranom i kisikom kroz pupčanu vrpcu.

Zbog toga, stručnjaci savjetuju da trudnice dnevno ne unose više od 200 mg kofeina dnevno. Dodali su da bi povećanje te količine dnevno moglo uzrokovati pobačaj, prijevremeni porod, ili smanjenje težine novorođenčeta.

Količina kofeina u jednoj šolji čaja zavisi od toga koliko je on jak (ali i kolika je ta šoljica). Naravno, postoje i čajevi koji ne sadrže kofein, ili sadrže veoma male količine. Ukoliko želite da smanjite količinu kofeina, probajte da koristite neke druge biljne čajeve.

Također, važno je naglasiti da je 200 mg sadržano u dvije šoljice kafe, piše March of Dimes.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE