Home BiH Politika Kontrolirani haos

Kontrolirani haos

0
Kontrolirani haos

Ne prođe dan da mediji ne objave novu sliku za ram sistemskog haosa koji nam vlast neprestano priređuje. Bahati vlasnik autopraonice u Vogošći, svakodnevni napadi pasa lutalica, neodgovorno ponašanje prema penzionerima, prebacivanje odgovornosti i nemaran odnos prema povratnicima, žrtvama nasilja…

Ipak, je li sve toliko “neorganizirano” ili, pak, vlast zna kad hoće?

Naslov komentara mogao bi biti i “Nemoj im oprostiti, znaju šta rade”. Tako su nesretnom i nespretnom vlasniku piljare kod Doboj-Juga zbog neznanja u rukovanju fiskalnom kasom na vrata u rano jutro, nekoliko sati nakon počinjenog “nedjela”, pokucali specijalci. Znači, zna se kad se hoće.

U istoj državi u kojoj hiljade firmi duguju milijarde poreza, gazde preregistriraju preduzeća dodajući nazivu samo jedno slovo, a dugove ostavljaju “ugašenoj firmi”. I državi.

Država nema jednake aršine za sve, pa je tako vlasnik tek otvorenog kafea u Zenici za dva mjeseca rada imao 21 kontrolu, a pred neke objekte inspektori ne smiju parkirati ni privatno, a kamoli službeno vozilo.

Imamo zakone, skoro pa evropske, imamo administraciju, mnogobrojniju od evropske, ali vlast nema poštenja da bude jednaka prema svima. Ili barem približno.

To sistemsko nepoštenje prema malom, običnom čovjeku ustvari je strogo kontrolirani haos u kojem će se “batina” pokazati ako se pobuniš. Do tada neka te zalijevaju fekalijama, grizu “domaći ljubimci”… I svi to znaju, ali malo ko smije protiv “batine”.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/173011/kontrolirani-haos#sthash.SpRUVnGN.dpuf

Komentari

komentara