BiHKontradiktorne informacije o Trojci 2

Kontradiktorne informacije o Trojci 2

U Kantonu Sarajevo na lokalne izbore zajedno bi mogla nova koalicija – tzv. Trojka 2. Nju će, prema svemu sudeći, činiti SDA, DF i SBiH. Njihovi pregovori trajali su mjesecima, a dogovor je navodno jučer postignut. Međutim, iz ove tri stranke dali su kontradiktorne informacije o detaljima saradnje, pa je ostalo pitanje – je li riječ o stvarnoj koaliciji ili nekoj vrsti partnerskog odnosa u kojem jedni drugima neće smetati za pojedine načelničke pozicije?

Trojka protiv Trojke. Naziv scenarija na nivou Kantona Sarajevo za predstojeće lokalne izbore. Aktuelna vlast, koju čine SDP, NS i NiP, ako je suditi po višemjesečnim pregovorima za zajednički nastup, dobit će konkurenciju koju će činiti stranke SDA, DF i SBiH – trenutna opozicija. Među prvima je to, sredinom aprila, najavio Faruk Kapidžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Jučerašnji sastanak predstavnika ove stranke s delegacijama SBiH-a i DF-a, s ciljem dogovora o zajedničkom nastupu na izborima, rezultirao je formiranjem nove koalicije pod nazivom Trojka 2 i zajedničkim kandidatima za načelnike u opštinama Kantona Sarajevo. Ipak, ubrzo je uslijedilo demantovanje postignute koalicije.

„Ne postoji nikakva Trojka 2. SBiH, SDA i DF ne izlaze zajedno na izbore. Svaka stranka izlazi samostalno na izbore, ali nemaju sve stranke kandidate za načelnika u svim općinama, jer bismo tako samo pomagali zajedničkim kandidatima Trojke rasipajući glasove na veći broj kandidata“, kazao je predsjednik SBiH Semir Efendić.

A, da stranke opozicije neće umanjivati šanse jedne drugima u borbi za načelničke pozicije, kazao je, slično kao i Efendić, i predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo Albin Zuhrić: „Nisu tačne informacije da smo napravili koaliciju ili da ćemo imati zajedničke kandidate. Stranke na izbore izlaze samostalno, sa svojim kandidatima, a dogovor koji smo postigli je da jedni drugima ne smetamo u kampanji, odnosno da ne umanjujemo šanse kandidatima da pobijede načelnike iz Trojke koji su katastrofalno radili svoj posao“.

Dakle, idemo pored Trojke, ne zajedno, ali nećemo ni smetati jedni drugima. Ovakva retorika u javnosti stranaka SBiH-a i DF-a mogla bi imati više pozadina koje se mogu sumirati u nastojanje da pobjegnu od stavljanja u političko savezništvo sa SDA, no da se, ipak, zajedničkim snagama dođe do vlasti. Iz SDA drugačije vide ishod sastanka. Kapidžić je, u telefonskom razgovoru za Federalnu televiziju, naglasio da je sporazum postignut, ali da zavisi samo kako to ko naziva. Bilo kako bilo, pravi naziv za ono što se opozicija dogovorila ili nije, za predstojeće izbore, jasnije će biti nakon pres-konferencije najavljene za sutra u 11 sati.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE