Konjički klub „Visoko“ na sjamu “Jesen u Visokom 2016.”

KONJIČKI KLUB „VISOKO“ SUDJELOVAO NA SAJMU „JESEN U VISOKOM“

U okviru programa sajma „Jesen u Visokom“, Konjički klub „Visoko“ danas je na platou ispred KSC „Mladost“ prisutne građane zabavio izložbom konja i konjičke opreme. Obzirom da je sezona jeseni i kiše, zbog kliskog terena, znatiželjni mališani bili su spriječeni da se okušaju u jahanju. Međutim, to nije spriječilo male radoznalce, kao i odrasle posjetioce da naprave nekoliko divnih fotografija sa ovim plemenitim životinjama.
Inače, jahanje je sport koji ima veliki utjecaj na psiho-fizičko zdravlje čovjeka. Ovo je sport koji zahtijeva suradnju između jahača i konja, te puno više vremena, strpljenja i znanja nego u ostalim sportovima. Jahanje konja je dobra forma vježbanja koja ima prednosti i po kardiovaskularni sistem i mišićnu kondiciju. Iako se može činiti da jahač ne radi ništa fizički dok jaše, sat ove aktivnosti može sagorjeti isti broj kalorija kao i 30 minuta trčanja ili vožnje bicikla. Jahanje konja se smatra aktivnošću sa odličnim kvalitetama terapije.
Psihičke koristi jahanja imaju jednak značaj za jahača kao i fizičke. Provedeno vrijeme vani i uživanje u svježem zraku povećava dobar osjećaj u tijelu te smanjuje stres. Kontrola i briga za životinjom veća nego za samim sobom ima velik utjecaj na čovjekovo samopouzdanje i izaziva sjajan osjećaj dobrih ljudi.
Za sve one koji bi voljeli okušati se u ovom sportu ili samo fotografisati se, Konjički klub „Visoko“ se nalazi u staroj kasarnoj „Ahmet Fetahagić“ u Visokom i radi svaki dan.

 

Press Općine Visoko

visoko.gov.ba