Konjički klub „SPIRIT“ iz Visokog bio domaćin KUP-a FBiH u endurance/daljinskom jahanju

Konjički klub „SPIRIT“ iz Visokog bio je domaćin i organizator 1. kola KUP utrke u endurance/daljinskom jahanju na 20, 40 i 60 km. Utrka se održala u Visokom u mjestu Lužnica.

Daljinsko jahanje (endurance ride) je konjički sport priznat od strane FEI(Federation Equestrian Internationale) i naziva se još i ultramaraton sa konjima, a sa etapama od 20-160 km u jednom danu, gdje se jahač i konj dovodi do krajnjih limita te je stoga veoma zanimljiva vrsta takmičenja za gledaoce.

Propozicije i organizacija se odvija u sklopu saveza konjičkih organizacija u FBiH, te ministarstvu civilnih poslova BiH i federalnom ministarstvu za sport i kulturu FBiH. U takmičenju učestvuje više od 10 klubova i individualnih uzgajivača gdje se očekuje 20 do 30 prvoklasnih grla.

Konjički klub „Spirit“ osnovan je 2016. godine. Nalazi se u mjestu Lužnica, općina Visoko, na obodu prelijepe šume. Zahvaljujući tome, polaznici škole jahanja, rekreativni jahači i turisti mogu da uživaju u jahanju i druženju sa konjima u prirodi, daleko od gradske vreve, a na svega nekoliko kilometara od urbane sredine.

spiritkk.ba