Konji kao prijatelji i kao lijek

4092

Jedna od čestih potreba čovjeka je potreba za druženjem, i to ne samo sa drugim ljudima nego i sa životinjama. Dokaz tome je prilično velik broj kućnih ljubimaca koji žive s ljudima unutar urbanih četvrti, gdje se vlasnici moraju dodatno potruditi da udovolje potrebama svog četveronožnog ili pernatog prijatelja.
Konji traže malo više prostora i angažmana, ali zato pružaju još veće zadovoljstvo i odanost onima koji se druže s njima i brinu za njih. Ta velika umiljata životinja, pored ljubavi koju zna da pruži, često predstavlja i lijek za čovjeka.konji1
Terapijska svojstva konja
korištena su još u antičko doba. Postoje zapisi da se nakon povratka iz rimskih vojni ranjenike postavljalo na konje jer je uočeno da se time ubrzava njihov oporavak. U zemljama Europske unije hipoterapija se sprovodi od 60-ih godina prošlog stoljeća i dio je standardnog rehabilitacijskog programa, osobito u rehabilitaciji neuroloških bolesti.

Pojam hipoterapije označava liječenje uz pomoć konja. Označava najsloženiji oblik primjene konja u terapijske svrhe. Tokom boravka na konju omogućava se neometan prijenos kretnji konja na osobu koju nosi. Zbog toga se provodi bez sedla.
Ova vrsta liječenja obuhvata sva područja gdje je potrebna pomoć djeci s razvojnim ili stečenim problemima kretanja, kao i ona koja se odnose na djecu s poremećajem u psihičkoj sferi, s poteškoćama u učenju i ponašanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među najučestalijim stanjima i bolestima nalaze se: cerebralna dječja paraliza, stanja nakon ozljeda kralježnice i donjih udova s poremećajima kretanja, deformacije kralježnice kao što je skolioza i pognuto držanje. Pozitivan učinak hipoterapije na psihičke i kognitivne sposobnosti pokazuje se i kod djece sa smetnjama u psihičkom razvoju, odnosno s mentalnom retardacijom, kod Down sindroma ili autizma te poremećajima ponašanja (hiperaktivnost, manjak koncentracije, agresivnost).

Indikaciju određuje doktor specijalist koji prati dijete i procjenjuje učinak liječenja, bilo da je riječ o primjeni lijekova ili fizikalnoj terapiji, što podrazumijeva primjenu prirodnih činitelja u liječenju i rehabilitaciji. Hipoterapija, kao oblik medicinske gimnastike uz pomoć konja, spada u područje fizikalne terapije. Svako od spomenutih područja indikacije za hipoterapiju zahtijeva poseban pristup.
Pored svega toga, i samo jahanje konja najzdravijem čovjeku nudi odlično vježbanje za tijelo i um, fizički jačajući kardiovaskularni sistem i mentalno smanjenje stresa.
Jahanje konja je dobra forma vježbanja koja ima prednosti i po kardiovaskularni sistem i mišićnu kondiciju. Iako se može činiti da jahač ne radi ništa fizički dok jaše, sat ove aktivnosti može sagorjeti isti broj kalorija kao i 30 minuta trčanja ili vožnje bicikla. Dakle, sve prednosti po zdravlje povezane sa sudjelovanjem u čestim kardiovaskularnim vježbama su postignute i sa jahanjem.
Nakon prvog jahanja osjetiti ćete mišiće za koje vjerovano niste ni znali. To je zbog pokreta konja koji utječu na jahača tokom jahanja. Kako jahač reaguje na pokrete konja da ne izgubi ravnotežu, postularni mišići trupa i zdjelice i aduktori u području bedara su stalno pod utjecajem i aktivni.jahanjeeeeeeJahanje konja se smatra aktivnošću sa odličnim kvalitetima terapije.  Psihičke koristi jahanja imaju jednak značaj za jahača kao i fizičke. Provedeno vrijeme vani i uživanje u svježem zraku povećava dobar osjećaj u tijelu te smanjuje stres. Javlja se osjećaj slobode i kvalitetnog disanja, izdisanja, koji se često smatra kao najbolji osjećaj za čovjeka. Uz to, razvijanje osjećaja povjerenja između jahača i konja je velika stvar. Kontrola i briga za životinjom veća nego za samim sobom ima velik utjecaj na samopouzdanje i izaziva sjajan osjećaj dobrih ljudi.

Jahanje je odlična vježba i nudi niz zdravstvenih i fitness pogodnosti:

  • Razvija mišiće nogu
  • Poboljšava ravnotežu i držanje
  • Poboljšava mentalne koncentracije
  • Razvija mišiće ruku i okretnost ruke
  • Osvježava i bistri um.

Komentari

komentara