NaslovnicaSvijetKongres Komun...

Kongres Komunističke partije Kine: Iz Centralnog komiteta isključen premijer

Dvadeseti kongres Komunističke partije Kine, na kojem je izabran novi saziv Centralnog komiteta u kojem nema nekoliko dosadašnjih visokih kineskih zvaničnika, uključujući i premijera Li Keqianga, završen je jutros.

Više od 2.000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet, u kojem je 205 članova i 171 zamjenik.

U novi saziv Centralnog komiteta očekivano je izabran generalni sekretar partije i predsjednik Kine Xi Jinping, ali nisu izabrana četvorica članova vrhovnog sedmočlanog Stalnog odbora Politbiroa, a to su premijer Li Keqiang (67), predsjednik Narodnog kongresa Li Zhanshu (72), predsjednik Narodne političke konsultativne konferencije Wang Yang (67) i prvi zamjenik premijera Han Zheng (68).

Isključeni su također 64-godišnji Yi Gang, guverner Kineske centralne banke, i 66-godišnji Guo Shuqing, šef Agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora, kao i zamjenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, također je isključen iz novog Centralnog komiteta.

Izmjene i dopune Statuta Komunističke partije su odobrene uz izvještaje o radu Centralnog komiteta i Komisije za disciplinsku kontrolu.

Mnogi analitičari smatraju da čistka u vrhuški Komunističke partije najavljuje novu eru vladavine kineskog predsjednik Xi Jinpinga.

Shodno višedecenijskom nepisanom pravilu vladajućih komunista u Kini, na partijskom kongresu se penzionišu članovi koji su navršili 68 godina starosti, ali ni to pravilo nije važeće u slučaju 69-godišnjeg Jinpinga.

Sve upućuje na to da Jinping ostaje na funkciji lidera Komunističke partije Kine, a što će se znati nakon konstituirajuće sjednice novog Centralnog komiteta.

Bivši generalni sekretar Komunističke partije i bivši predsjednik Kine Hu Jintao (79) izveden je iz dvorane tokom ceremonije zatvaranja kongresa. Jintao je sjedio za glavnim stolom, odmah pored Jinpinga, a redari su ga, bez poznatog razloga izveli u trenucima kada su novinari ulazili u dvoranu. Na snimcima se vidi kako mu ni samom nije bilo jasno zašto ga izvode.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.