NaslovnicaFoto KornerKoncertom "Ko...

Koncertom “Ko je bio Avdo Smailović” spuštena zavjesa na festival Dani Avde Smailovića u Visokom

Večeras je, u Velikoj sali Multimedijalnog centra “Prijeko”, upriličen svečani koncert originalnih djela našeg sugrađanina, slavnog bh. kompozitora, Avde Smailovića, pod nazivom “Ko je bio Avdo Smailović”, a na kome su učešće uzeli mnogi istaknuti muzičari iz BiH i svijeta. Koncert, kojim je spuštena zavjesa na prvi muzički festival Dani Avde Smailovića, posjetio je veliki broj naših sugrađana, te su imali priliku da uživaju u sjajnoj muzici kroz izvedbe klasnih muzičara.

Kroz večerašnji koncert, koji je posvećen liku i djelu prof. mr. Avde Smailovića, publiku je vodio organizator festivala, Bartolomej Stanković, koji je na početku upoznao prisutne sa životom ovog slavnog kompozitora, a zatim je, između muzičkih izvedbi, govorio o zanimljivostima iz života Avde Smailovića, te su prikazani videoprilozi braće i mnogih prijatelja Avde Smailovića, koji su govorili o ovom istaknutom kompozitoru.

U okviru samog koncerta nastupili su: Lindsey Kleisler (oboa), prof. Marina Tomić (violina) i Bartolomej Stanković (klavir), koji su premijerno izveli tri originalna djela kompozitora Smailovića, a također svoje nastupe su ubilježili i učenici OŠM “Avdo Smailović” Goražde i učenici ŠOMO “Avdo Smajlović” Visoko.

Avdo Smailović “govorio” o svom i životu svoje porodice sa muzikom

U samom večerašnjem programu “govorio” je i kompozitor, prof. mr. Avdo Smailović, koji nažalost već dugo nije među nama, ali su se organizatori potrudili da u Visoko donesu isječak jedne radijske emisije, u kojoj kompozitor Smailović govori o ansamblu Ad Hominem, osnovanom u Visokom. Taj ansambl sačinjavala su djeca Avde Smailovića, i tada, ali i danas, vrsni muzičari.

“U početku to je bio ansambl u kojem su moje četvero djece njegovali sviranje kamerne muzike, a poslije smo prešli na pripremanje i organizovanje kamernih koncerata u školama i radničkim domovima, gdje smo izvanredno primljeni i podržavani. Djelujući tako na liniji širenja muzičke kulture, pod parolom “musica ad hominem”, muzika čovjeku, do sada smo održali preko stotinu koncerata i na taj način stekli hiljade prijatelja i poznanika među ljubiteljima muzike i širim auditorijem.” – govorio je kompozitor, prof. mr. Avdo Smailović u ovom radijskom intervjuu.

“Festival je sjajan, a grad Visoko me oduševio” – Lindsey Kleisler

Po završetku koncerta razgovarali smo i sa američkom oboisticom, Lindsey Kleisler, koja je večeras po prvi put posjetila Visoko i nastupila na festivalu Dani Avde Smailovića, te nam je ona prenijela svoje utiske:

“Strašno mi se sviđa što se ovaj festival održava u vašem gradu. Već tri godine sviram u orkestru (Sarajevskoj filharmoniji) i svirali smo mnogo djela kompozitora Smailovića, te sam obrađivala mnoga djela sa njegovom kćerkom Violetom. Smatram da je on stvarno fantastičan kompozitor u Bosni i Hercegovini, stoga mi je bila izuzetna čast nastupiti na ovom festivalu i slaviti sjajnog kompozitora.” – kazala je u razgovoru za Visoko.co.ba Lindsey, dodavši i svoje impresije o našem gradu:

“Ovo je moja prva posjeta Visokom, mnogo puta sam prolazila pored njega, ali prvi put ga posjećujem večeras. Mislim da je ovo prelijep grad, stvarno prelijep. Svi ljudi koje sam upoznala danas bili su prijatni i mislim da je ovo grad entuzijasta. U svakom slučaju grad mi se sviđa.”

Organizator nakon petodnevnog festivala: “Ponosan sam na podršku u Visokom”

Po završetku samog koncerta i nakon zatvaranja festivala Dani Avde Smailovića razgovarali smo sa organizatorom i idejnim tvorcem festivala, Bartolomejem Stankovićem, koji je vidno zadovoljan, za Visoko.co.ba, kazao:

“Evo nakon pet dana, pet različitih događaja na muzičkom festivalu Dani Avde Smailovića mogu reći da sam presretan, prezadovoljan i preponosan na Visoko, koje je podržalo ovakav projekat. Na samom smo početku festivala i ove predivne dvorane i vjerujem da će već dogodine biti sve puno bolje, od samih tehničkih stvari, pa nadalje. Kroz sam festival je prošlo preko 70 učesnika iz raznih zemalja svijeta, te bih se ovom prilikom zahvalio svima njima, a naravno i publici koja je podržala ovaj projekat. Vjerujem da ćemo i sljedeće godine upriličiti i organizirati još bolji muzički festival Dani Avde Smailovića.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.